Viyolonsel eğitimi metotlarının Milli Eğitim Bakanlığı'nda yer alan hedef ve hedef davranışlara göre incelenmesi
Analysing the methods of violoncello education according to the objectives and targetedbehaviours in Ministry of National Education
- Tez No: 602083
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLDEN FİLİZ ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Viyolonsel, Viyolonsel Eğitimi, Çalgı Eğitimi, Metot, Music, Violoncello, Violoncello Education, Musical Instrument Education, Method
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu araştırmada; Türkiye'de güzel sanatlar liselerinde viyolonsel eğitiminde kullanılan metotların ortaya çıkarılması ve elde edilen veriler doğrultusunda en çok kullanılan metotlardan biri olan J. Werner viyolonsel metodunun MEB'inin viyolonsel eğitimi için belirlediği hedef ve hedef davranışlara ne ölçüde yer verdiğinin tespit edilmesi amaçlanmıştır.Bu metodun araştırma için tercih edilmesinin en önemli sebepleri arasında, gerek sağ/sol el teknik çalışmaların gerekse müzikal dinamiklerin başlangıç seviyesinden üst seviyeye kadar geniş bir yelpazede olmasıdır. Araştırma, metodun viyolonsel eğitiminin her aşamasında kullanmaya uygun olması bakımından önemlidir. İlgili veriler; kaynak taraması yoluyla ve uzman/araştırmacılar tarafından oluşturulan görüşme sorularının 2017–2018 eğitim öğretim yılında rastgele seçilmiş güzel sanatlar liselerinde görev yapan viyolonsel öğretmenlerine ulaşılması ile elde edilmiştir. Araştırmada J Werner viyolonsel metodunda, en çok crescendo ve diminuendo müzikal dinamiklerini içeren, sağ elde daha çok legato ve staccato, sol el ise daha çok iki ses çalabilme tekniklerine yer verdiği ve MEB'in Güzel Sanatlar Liseleri'nde viyolonsel eğitimi için belirlediği hedef ve hedef davranışlardan sağ el legato ile sol elde iki ses çalabilme tekniği, parmak tutma tekniği ve farklı pozisyon geçişleri ile ilgili çalışmalara büyük ölçüde yer verdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to findout the methods having been used forvioloncelloeducation in FineArts High Schools in Turkey and to demonstrate the fact that to whatextent the violoncello method of J.Werner which has been mostly used forvioloncelloeducation has givenplace to the objectives and targetedbehaviours that Ministry of National Education(MEB) has determined. Havingboth a widerange of right/lefthandtechnicalexercises and musicaldynamics that start from the beginnerlevel to the advancedlevel, J. Werner Method has been selectedfor this study. This research is substantial in terms of applying this method to allphases of violoncelloeducation. Relateddata have been acquired with the interviewquestionsestablishedby the experts / researchersvia literature review and asked to the violoncelloteachers in randomlyselectedfineartshighschools. In this study, it has been figuredout that J. Werner, in his violoncello method, includes the followingtechniques: legato and staccato on the righthandwhereas he prefers to use the technique of playingduo on the lefthand. Besides, it is understood that Ministry of National Education(MEB) has considerablyincluded the studiesabout legato on righthand and playingduo on lefthand, fingertechnique and differentpositiontransitions in objectives and targetedbehavioursestablishedby MEB forvioloncelloeducation in fineartshighschools.