Davranışsal iktisat bağlamında ekonomi ve psikoloji ilişkisi
Relationship between economics and psychology in the context of behavioral economics
  1. Tez No: 602122
  2. Yazar: İNCİ AYDAN BAŞARAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA KABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: psikoloji, ekonomik psikoloji, davranışsal iktisat, rasyonalite, psychology, economic psychology, behavioral economics, rationality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Psikoloji, davranışları ve zihinsel süreçleri inceleyen bilim dalıdır. İktisat bilimi ise kaynakların; tüketiciler, firmalar ve piyasalar gibi ekonomik aktörler arasında nasıl dağıtıldığıyla ilgilenmektedir. İktisat ve psikoloji bilimlerinin ortak çalışmasında ekonomik davranışların gözlemlenmesi, gözlemlere dayalı genellemelerin oluşturulması ve hipotezlerin test edilmesi konuları yer almaktadır. Yıllar boyunca, hem iktisatta hem de psikolojideki önde gelen araştırmacılar, ana akım iktisadın ilkelerinin bazılarını psikolojik olarak gerçekçi bulmadıkları ve ekonomik analizi geliştireceğine inandıkları alternatif varsayımlar sunulması gerektiği konusunda eleştirdiler. Bu bağlamda psikolojinin özellikle son yıllarda ekonomiye daha fazla dahil edilmesiyle birlikte nedensel bağlantılar kurularak iktisadi olayların daha iyi analiz edilmesine imkan sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Psychology is a science that studies behaviors and mental processes. The science of economics is concerned with how resources are distributed among economic actors such as consumers, firms and markets. In the joint study of economics and psychology sciences include observing economic behaviors, creating generalizations based on observations and testing hypotheses. Over the years, leading researches in both economics and psychology have criticized that some of the principles of mainstream economics don't find realistic as psychologically and should be presented with alternative assumptions that they believe it will improve ecenomic analysis. In this context, with the inclusion of psychology in the economy especially in recent years, causal connections can be established to enable a better analysis of economics events.