Türkiye'de ulusal medyada Suriyeli sığınmacıların temsili
The representation of Syrian refugees in the national media in Turkey
  1. Tez No: 602123
  2. Yazar: DÖNDÜ ÖZLEM YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEZHER YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Journalism, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Suriyeli, Sığınmacı, Medya, Söylem Analizi, Toplumsal Kabul, Syrian, Refugee, Media, Discourse Analysis, Social Acceptance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmanın amacı Suriyeli sığınmacıların Türkiye'de ulusal medyada temsilini eleştirel söylem analizi yöntemi ile ele almaktır. Bu amaçla Türkiye'de ulusal düzeyde günlük yayınlanan Hürriyet, Sözcü, Yeni Akit, Yeni Şafak ve Birgün gazeteleri seçilmiştir. Anılan gazetelerin seçilmesi ile politik ve söylemsel çeşitliliğin sağlanması hedeflenmiştir. Çalışma kapsamında 2014 yılının Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ilgili gazetelerde yer alan haberler incelenmiştir. 2014 yılı en fazla sığınmacının geldiği ve de yüksek sayısal artışa paralel olarak sığınmacıların toplumdaki görünürlüğünün ani ve keskin şekilde arttığı bir yıldır. Bununla paralel olarak bu dönemde özellikle yüksek sayıda sığınmacıya ev sahipliği yapan illerde yerel halk ile sığınmacılar arasında çeşitli sorunlar çıkmış ve sığınmacılara yönelik linç girişimlerine varan saldırılar meydana gelmiştir. Türkiye toplumunun Suriyeli sığınmacılara yaklaşımında ve devamında ortaya çıkan toplumsal sorunlarda medyada sığınmacılar ile ilgili yer alan haber söylemlerinin de etkisi olabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle bu tezin amacı Türkiye ulusal medyasında Suriyeli sığınmacıların nasıl temsil edildiğini eleştirel söylem analizi yöntemiyle anlamaktır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Suriyeli sığınmacıların Türkiye ulusal medyasında, kimi zaman“din kardeşlerimiz”, kimi zaman“mağdur”, kimi zaman ise“yük”olarak temsil edildiği görülmektedir. Öte yandan yerel halk ile sığınmacılar arasında yaşanan olaylar genellikle tek boyutlu olarak aktarılmakta ve sorunun kaynağı olarak sığınmacılar gösterilmektedir. Son olarak, gazetelerin genel politik duruşu sığınmacılar ile ilgili haberlerin sunumunda belirleyicidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the representation of Syrian refugees in the national media in Turkey by discourse analyses method. To this aim, several daily newspapers published at the national level, namely Hürriyet, Sözcü, Yeni Akit, Yeni Şafak and Birgün have been selected in order to ensure political and discursive diversity. In the study, news reports published in these newspapers in the months of June, July and August of 2014 were analyzed. 2014 was the year when the highest number of refugees arrived which, in parallel to this numerical increase, witnessed a rapid and dramatic increase in the visibility of refugees. In parallel, especially in the provinces hosting a great number of refugees in this period, various problems emerged between the local people and the refugees and resulted in attacks that led up to lynch attempts against the latter. This research claims that the attitudes toward the Syrian refugees and the social problems appeared between local people and refugees have been influenced by the media. Thus, this thesis aims to grasp how Syrian refugees are represented by the national media in Turkey by the method of critical discourse analysis. The assessments reveal that Syrian refugees are represented in the national media in Turkey sometimes as“religious fellows”, sometimes as“victims”, but sometimes as“a burden”. On the other hand, incidents that broke out between local people and refugees are usually reported one-sidedly where refugees are shown as the crux of the problem. Finally, the general political stance of the newspapers is a determinant in how they serve reports about refugees.