A case of embedded marketing on the air: The placement of Oğuz Atay's novels in the tv series Poyraz Karayel and its i̇mpact on the youth's attitudes on literature
Oğuz Atay romanlarının Poyraz Karayel dizisinde ürün yerleştirmesi olarak kullanılması ve genç izler kitle üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 602287
  2. Yazar: CAN DURMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Advertising, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Oğuz Atay, Yeraltı Edebiyatı, Ürün Yerleştirme, Gömülü Pazarlama, Televizyon, Televizyon Dizileri, Poyraz Karayel, Tutunamayanlar, Tehlikeli Oyunlar, Oguz Atay, Underground Literature, Product Placement, Embedded Marketing, Television, TV Series, Poyraz Karayel, Tutunamayanlar, Tehlikeli Oyunlar
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Günümüzde pazarlama uzmanları, markalarını ve ürünlerini potansiyel hedef kitlelere ulaştırmak ve tanıtmak için bir çok yöntem denemektedirler. Gelişen teknoloji ve değişen tüketici davranışı örüntüleri, markaları tüketicilere ulaşabilme konusunda farklı ve yenilikçi yöntemler yaratmaya ve kullanmaya mecbur bırakmıştır. Tüketicilerin reklamlardan giderek rahatsız olduğu ve reklamlara maruz kalmamak için bir çok yöntem denediği ortamda, markalar ürünlerini farklılaştırmakta zorlanmaktadırlar. Markaları tüketicilere ulaşabilme konusunda farklı arayışlara teşvik eden bu durum, ürün yerleştirmenin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Günümüzde diğer her sektörde olduğu gibi yayıncılık sektöründe de ürün yerleştirme uygulamaları kullanılmaktadır. Bu tezde, Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar (1972) ve Tehlikeli Oyunlar (1973) romanlarının televizyon dizisi Poyraz Karayel'de (2015-2017) kullanımı bir ürün yerleştirme örnek olayı olarak incelenmektedir. Derinlemesine görüşme yöntemi kullanılmış ve hem diziyi izlemiş hem de romanı okumuş, üç genç izleyiciyle Ağustos-Eylül 2019'da, özel olarak Oğuz Atay'a ve eserlerine, genel olarak da edebiyata ilişkin tutumlarının bu yerleştirme uygulamasından etkilenip etkilenmediğini ve etkilendiyse ne şekilde etkilendiğini görmek üzere görüşmeler yapılmıtır. Araştırma göstermiştir ki, edebi eserlerin televizyon dizilerine yerleştirilmeleri izleyici üzerinde herhangi bir rahatsızlık yaratmamıştır. Dahası, bu ürün yerleştirme uygulamalarının genç izleyicilerde genel olarak edebiyata karşı merak uyandırdığı ve söz konusu edebi eserlerle yazarları hakkındaki farkındalığa katkı sağlayabileceği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, marketing experts are trying many ways to reach and promote their brands and products to potential target audiences. Developing technology and changing patterns of consumer behavior have forced brands to create and use innovative and novel ways of reaching consumers. In an environment where consumers are increasingly uncomfortable with advertising and trying many tactics to avoid exposure to it, brands find it difficult to differentiate their products. The emergent situation that encourages brands to seek new ways for addressing particular audience groups is very important for the development of product placement. Today, product placement practices are employed by the publishing sector as by all other sectors. In this thesis, the placement of Oğuz Atay's novels Tutunamayanlar (1972) and Tehlikeli Oyunlar (1973) in the TV series Poyraz Karayel (2015-2017) is examined as a case of embedded marketing on the air. The in-depth interviewing method was used, and three young people, who watched the series and read the book, were interviewed in August-September 2019 to see whether and how their opinions on Oğuz Atay and his work, in particular, and on literature in general, were affected by this placement practice. The research has shown that the placement of literary works in TV shows has not caused any discomfort to the young audience. Besides, it has been observed that these product placement practices arouse curiosity in the young audience towards literature in general and can contribute to an increase in their awareness about related literary works and their authors.