Hidrolik preslerde iş sağlığı ve güvenliği
Occupational health and safety in hydraulic presses
- Tez No: 602344
- Danışmanlar: PROF. DR. HAFİZ HULUSİ ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Hidrolik Pres, Risk Değerlendirme, Occupational Health and Safety, Hydraulic Press, Risk Assessment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
İşletmelerde iş sağlığı ve güvenliğini etkileyen birçok risk etmeni bulunmaktadır. Meslek hastalıkları ve iş kazaları iş yaşamında karşılaşılan en önemli sorunların başında gelmektedir. Çalışma ortamından kaynaklanan olumsuzluklar ve/veya kişisel hatalar nedeniyle yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıkları iş sağlığı ve güvenliği kavramının ortaya çıkmasına sebep olan faktörlerden birisidir. İşletmelerde çalışma ortamının iş sağlığı ve güvenliğine uygun olmayışı, çalışanların yeterli eğitimi almaması ve kişilik yapılarından kaynaklanan sorunlar iş sağlığı ve güvenliği açısından tehdit unsurlarıdır. Çalışanlar ya da çalışma koşullarından kaynaklanan hatalar önlenebilirdir. Hidrolik presle yapılan faaliyetlere bakıldığında uygulanılan iş sağlığı ve güvenliği düzenlemelerinin yanı sıra yapılan işlerin niteliği gereği kendine özgü çözüm önerileri ve çalışma tedbirlerini gerekli kılmaktadır. Bu çalışmada muhtemel tehlike başlıkları ortaya konularak bu tehlikelerin neden olduğu riskler belirlenmiştir. 5x5 L tipi Matris ile Hata Türü ve Etki Analizi risk değerlendirme yöntemleri karşılaştırılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Hata Türü ve Etki Analizi Yönteminde daha hassas değerler elde edildiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
There are many risk factors that affect occupational health and safety in enterprises. Occupational diseases and work accidents are among the most important problems encountered in business life. Occupational accidents and occupational diseases caused by negativities and / or personal errors caused by the working environment are one of the factors that cause the concept of occupational health and safety. The fact that the working environment is not suitable for the occupational health and safety in the enterprises, the lack of adequate training of the employees and the problems arising from the personality structures are threats to the occupational health and safety. Mistakes caused by employees or working conditions are preventable. When we look at the activities carried out with hydraulic press, besides the occupational health and safety regulations applied, due to the nature of the works performed, it requires specific solutions and working measures. In this study, possible hazard topics are identified and the risks caused by these hazards are determined. 5x5 L type Matrix and Error Type and Impact Analysis risk assessment methods were compared. As a result of the evaluations, it was determined that more sensitive values were obtained in Error Type and Impact Analysis Method.