Beden eğitimi öğretmenlerinin istenmeyen öğrenci davranışlarına karşı kullandıkları stratejiler (Ağrı ili örneği)
Strategies of physical education teachers using against unwanted student behavior (Ağrı provincial sample)
  1. Tez No: 602586
  2. Yazar: CELAL AYYILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Öğretmen, İstenmeyen Davranış, Strateji, Physical Education, Teacher, Unwanted Behavior, Strategy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmada Ağrı İli Merkez ve İlçelerinde görev yapan Beden Eğitimi Öğretmenlerinin ders işlenirken dersin işlenişini engelleyen istenmeyen öğrenci davranışlarına karşı kullandıkları stratejilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Nicel araştırma türünde tarama çalışması olan araştırmanın amacı doğrultusunda; 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Ağrı ili merkez ve ilçelerinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmenlerden seçkisiz örnekleme yöntemi ile seçilen 140 Beden Eğitimi Öğretmeni çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Veriler, alanyazında yapılan araştırmalar doğrultusunda araştırmanın amacına uygun olarak istenmeyen öğrenci davranışlarına karşı kullanılan stratejilerin belirlenmesinde“Kişisel Bilgi Formu ve Davranış Tutum Anketi”kullanılarak elde edilmiştir. Kişisel Bilgi Formu 9 maddeden, Davranış Tutum Anketi ise 27 maddeden oluşmaktadır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 istatistik programıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde; Davranış Tutum Anketi değerlendirilirken; iki grup karşılaştırmasında Mann-Whitney U testi ve ikiden fazla grup karşılaştırmasında Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Farklılıkların hangi gruptan kaynaklandığını bulmak için Tamhane testi kullanılmıştır. Yapılan araştırma sonuçlarına göre; araştırmaya katılan Beden Eğitimi Öğretmenlerinin istenmeyen öğrenci davranışlarına karşı en sık kullandığı stratejilerin,“öğrencinin iyi davranışını yakalayıp övme”,“Öğrenci dersin bir kısmında iyiyse serbest zaman ya da sevdiği aktiviteyle ödüllendirme”ve“Direkt yanlış yaptığını söylemektense, olumlu bir eleştiri ile dikkatini çekme”en az kullandıkları stratejiler ise“Öğrenciyi dersten atma”,“Fiziksel ceza uygulama”ve“Direkt tartışmaya girme”olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed that one of the physical education teachers who work in Central and Districts of Ağrı Province use the students 'behaviors against the students' behaviors. The aim of the research, which is a quantitative research type, is; In 2018-2019 education and training center, set the sample of 140 Physical Education Teachers by random sampling method from teachers working in official secondary schools and high schools affiliated to the Ministry of National Education in the center and districts of Ağrı province. , Personal Information Form and Behavior Attitude Questionnaire“was obtained by requesting the data from the researches in the literature, in accordance with the objectives of the research, and guided by methods according to the results. The Personal Information Form consists of 9 items and the Behavior Attitude Questionnaire has 27 items. SPSS 22.0 was analyzed based on statistics. In the analysis of the data; Behavior Attitude Questionnaire; Mann-Whitney U test is used for comparison of two groups and Kruskal Wallis test is used for comparison of more than two groups. To find out from which group the differences originate. According to the results of structured research; One of the most important problems related to the functioning of research-oriented physical education teachers is lanma acceleration while capturing the good behavior of the student,, ”Rewarding the student with free time or a favorite activity if the class is good in a class ek and ek Directly planned wrongly. The strategies they use less are atma expelling the student“,”Physical punishment "and girme Direct discussion girme