İslam ceza hukuku açısından çocukların suçta kullanılması
The use of children in crime in view of the Islamic criminal law
  1. Tez No: 602677
  2. Yazar: ADAM TAGELNASR SHETA ELASHRY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS ARAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanmak, Çocuk, Suç, Ceza, Hile, Using, Child, Crime, Punishment, Trick
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Çocukların suçta kullanılmasını inceleyen ve“İslam Ceza Hukuku Açısından Çocukların Suçta Kullanılması”adıyla kitaplaşan bu çalışmada öncelikle konuyla bağlantılı terimler ele alınmakta, İslam ceza hukukunun mahiyeti, ceza hukuku kavramı, güncel hukuk ve İslam hukuku açısından suç ve ceza kavramları tartışılmaktadır. Bu kavramsal girişin akabinde uluslararası çocuk antlaşmaları ve çocuk hakları değerlendirilmektedir. Çocukların suçta kullanılmaları ile buna yol açan sebepler tartışılmakta, bunun toplumda meydana getirdiği olumsuzluklar ve ceza hukuku bakımından hükümleri ortaya konulmaktadır. Suçlar karşısında hem çocukların hem de zorlama, emretme, suça iştirak veya teşvik gibi yollarla çocukları suça iten kişilerin durumları, cezalandırılmalarındaki caydırıcılık ve çocukların bu tür kişilerden ve sebep oldukları suçlardan korunma yolları ele alınmaktadır. Bunun yanında çocukluktan çıkarak cezai ehliyeti kazandığı sorumluluk yaşının nerede başlaması gerektiğine dair hususlar gündeme getirilmekte ayrıca genel anlamda çocukların çalışma ortamlarında yaşadıkları sorunlar çerçevesinde çalışan çocuk meselesi ele alındığı gibi İslam fıkhıyla günümüz modern hukuk anlayışlarındaki aynılık ve farklılıkların değerlendirilmesi yapılarak çocuklar için en doğru ve iyisinin ortaya çıkartılacağı hükümler tespit edilmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study titled“The Use of Children in Crime in View of The Islamic Criminal Law”, which examines the use of children by adults for commit crime, firstly the related concepts of criminal law, Islamic criminal law, current law, crime and punishment in terms of Islamic law are discussed. Following the conceptual framework, international child treaties and international children's rights were evaluated. In the study, the reasons for the use of children for commit crime, their social consequences and their provisions in terms of criminal law are included. Information was given about the situation of children and the persons who pushed them to crime by means of coercion, ordering, participation or encouragement in crime, deterrence in punishment and ways of protecting children from such persons and the crimes caused by them. Besides, arguments about the age of criminal responsibility were discussed. In addition, the issue of children working within the framework of the problems experienced by children in working environments was discussed in general. Finally, by examining the similarities and differences between Islamic law and modern law, the most accurate and best provisions for children were tried to be determined.