Oliveri Paderbornensis'in Historia Damiatina adlı eserindeki Türklere dair kayıtların değerlendirilmesi
Evaluating the records associated with the Turkish in Historia damiatina book written by Oliveri Paderbornensis
  1. Tez No: 602715
  2. Yazar: YİĞİT CAN TERZİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Paderbornlu Oliver, Historia Damiatina, V. Haçlı Seferi, Dimyat, Türkler, Oliver of Paderborn, Historia Damiatina, Fifth Crusade, Damietta, Turks
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 322
Özet
Oliveri Paderbornensis'in Historia Damiatina adlı eserindeki Türklere dair kayıtların değerlendirilmesi isimli bu çalışma Türkiye'de V. Haçlı Seferi ile ilgili yeterli sayıda eser bulunmadığı için seçilmiştir. Çalışmada önce eserdeki Türklerle ilgili bölümlerin çevirisi verilmiş, daha sonra ise bu bölümlerdeki bilgiler ile kıyaslanması için diğer dönem kaynakları ve telif eserlerdeki bilgiler dipnot şeklinde sayfa sonlarına eklenmiştir. Konumuz kapsamı kısaca şöyledir: Papa III. Innocentus Mısır'ın ele geçirilip Kudüs Krallığının güneyini sağlama almak ve onu güçlendirmek amacıyla V. Haçlı Seferini ilan etmek istemiştir. Lakin bu durum onun ölümünden sonra halefi III. Honorius döneminde mümkün olmuştur. İçinde eserini incelediğimiz Kölnlü papaz Oliveri Paderbornansis'in de olduğu Avrupadan gelen Haçlılarla doğudaki Frankların birleşimi sonucunda Mısır'a saldırılmış, Dimyat gibi önemli bir şehir ele geçirilmiştir. Ancak bu olaydan sonra Haçlıların arasındaki anlaşmazlıklar ve Müslümanların onlara karşı birleşmesi V. Haçlı Seferinin başarısızlığına sebep olmuştur. Tezimiz, eserini incelediğimiz Paderbornlu Oliver'ın hayatı, Historia Damiatina hakkında bilgi, Giriş, I. Bölüm, II. Bölüm, III. Bölüm, Sonuç, Kaynakça ve Eklerden oluşmaktadır. Paderbornlu Oliver'ın hayatı kısmında eserini incelediğimiz yazar hakkında, Historia Damiatina kısmında bu eser hakkında, Giriş kısmında ise Haçlı seferlerinin ortaya çıkışı ve ilk beş haçlı seferi hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Tezimizin asıl kısmını oluşturan I. Bölümde V. Haçlı Seferinin başından sonuna kadar yazarın Türkler ile ilgili verdiği bilgiler bulunmaktadır. II. Bölümde Historia Damiatina'nın İngilizce çevirisi, III. Bölümde de Latince çevirisi bulunmaktadır. Sonuç kısmında tez hakkında genel bir değerlendirme yaptık. Son olarak Ekler kısmında ise V. Haçlı Seferi ile ilgili birkaç resim ilave ettik.
Özet (Çeviri)
Evaluation is the record of the Turks in the work entitled Historia Damiatina Oliveri Paderbornansis was selected for this study that there was insufficient number of work related to the Fifth Crusade in Turkey. In the study, the sections related to the Turks in the work were first translated and then the other sources and the information in the copyright books were added to the end of the page in order to compare them with the information in these sections. The scope of our brief is as follows: Pope Innocentus III wanted to declare the Crusade of Egypt in order to seize Egypt and secure the south of the Kingdom of Jerusalem. However, this situation after his death, It was possible in the period of Honorius III. As a result of the combination of the Crusaders from Europe and the Franks in the east, which included the Cologne-based pastor Oliveri Paderbornansis, we attacked Egypt and an important city like Damietta was captured. But after this event, the disagreements between the Crusaders and the unification of Muslims against them led to the failure of the Fifth Crusade. Our thesis, the life of Oliver, who studied his work, information about Historia Damiatina, Introduction, Part I, II., III, It consists of the Section, Conclusion, Bibliography and Annexes. About the author we examined the work of Oliver of Paderborn, about this work in the section of Historia Damiatina, briefly about the emergence of the Crusades and the first five crusades in the entrance part. In the first part of the thesis, which is the main part of our thesis, the author gives information about the Turks from the beginning of the Crusade to the end. In the second part, Historia Damiatina is translated into English and in the third section there is a Latin translation. In the conclusion part, we made a general evaluation about the thesis. Finally, in the Appendix section, we added a few pictures about the Fifth Crusade.