İlahiyat fakültesi öğrencilerinin Kur'an öğretimiyle ilgili görüşleri
Opinions of the teology faculty students about Kur'an teacing
- Tez No: 602760
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUBATALİ TOPCHUBAEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlahiyat Fakültesi, Kur'an Okuma ve Tecvit Dersi, Kur'an Eğitimi, Faculty of Theology, Quran Reading and Reconstruction Course, Quran Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmada ilahiyat fakültesi öğrencilerinin Kur'an okuma ve tecvit dersine yönelik tutumları incelenmiştir. Bu bağlamda ilahiyat fakültesi öğrencilerinin Kur'an okuma ve tecvit dersinden beklentileri, öğretim sürecindeki karşılaştıkları problemleri, ders içeriğine ilişkin görüşleri ve derse yönelik kendilerini değerlendirmelerini konu edinmiştir. Araştırma, öğrencilerin ilahiyat fakültesindeki Kur'an okuma ve tecvit dersine ilişkin görüşlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma, ilahiyat fakültelerindeki, Kur'an öğretim sürecinin incelenmesi, Kur'an öğretmeni yetiştirilmesinde karşılaşılan problemlerin tespit edilmesine yardımcı olması ve bu problemlere çözüm önerileri sunması noktasında önemlidir. Araştırma verileri, literatür taraması, ilahiyat fakültesi öğrencilerine uygulanan anket ve öğrencilerle yapılan yüz yüze yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla sağlanmıştır. Araştırma, 2018 yılında Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden anket çalışmasına katılan 642 öğrenci ile görüşme yapılan 64 öğrenciyle sınırlıdır. Araştırmanın yöntemi olarak nicel ve nitel verilerin birlikte analiz edildiği karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, ilahiyat fakültesi öğrencilerinin Kur'an okuma ve tecvit dersi öğrenme alanlarındaki başarılarına güvenmedikleri sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin şikâyetlerin çoğunlukla ölçme-değerlendirme ilkelerinin takip edilmemesinden kaynaklandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the attitudes of the Faculty of Theology and the Qur'an towards reading and demonstration course were investigated. In this report, the Faculty of Theology, the expectations of the Qur'an from the reading and retribution course, the solution of problems, the solution of problems, the removal of problems, planning the content of the course and decided to focus on the course. The research aims to present the Kur's views on the course of reading and experience at the faculty of theology. The research investigates the situation of the Qur'anic faculty members in theology faculties, the question of whether the Qur'an is problematic in the training of teachers, and offers solutions to the problem. The results of the research, literature review, research on information about the faculty of theology and conducting the survey were provided in face-to-face semi-structured interviews. The research was limited to 642 students interviewed with 642 students from Konya Necmettin Erbakan University and Tokat Gaziosmanpaşa University Faculty of Theology in 2018. In quantitative and qualitative combination as a method of research. The study concluded that they did not trust their success in the fields of learning, faculty of theology, reading of the Qur'an and learning of experience lessons. It was concluded that the evaluation of the complaints of the students stems from the failure to follow the measurement and evaluation principles.