SMS reklamlara ilişkin faktörlerin tüketicilerin tutumları ve satınalma niyetleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi
Determining the effects of factors related to SMS advertising on consumers' attitudes and purchase intentions
  1. Tez No: 602978
  2. Yazar: ERFAN POURGHAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA BOZBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil Reklamcılık, SMS Reklamları, Tutum, Reklama Yönelik Tutum, Tüketici Tutumları, Niyet, Tutuma Yönelik Niyet, Yapısal Eşitlik Modeli (YEM), Mobile Advertising, SMS Ads, Attitude, Attitude towards Advertising, Consumer Attitudes, Intention, Intention towards Attitude, Structural Equation Model
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Cep telefonları gibi mobil araçların hızla yaygınlaşması, pazarlamacılar ve reklamcılar açısından yeni bir yöntem meydana getirmiştir. Günümüzde cep telefonları ile reklâmlar yapılmaktadır. Bu araştırmada SMS reklamlara ilişkin faktörlerin tüketicilerin tutumları ve satın alma niyetleri üzerindeki etkilerini açıklamakta ve aynı zamanda tutum faktörünün niyet üzerindeki etkisi de incelenmektedir. Bu çalışma, SMS reklamcılığına yönelik tutumu etkileyen faktörler olarak eğlence, rahatsız edicilik, güvenilir, kişiselleştirilmiş ve bilgilendirici faktörlere dayandırılmıştır. Gerçekleştirilen yapısal eşitlik modellemesi analizine göre modelin anlamlı olduğu görülmektedir. Etkili olan faktörlerden bilgilendiricilik, eğlendiricilik ve kişiselleştirme boyutları tutumu istatistiksel olarak pozitif bir şekilde etkilemektedir. SMS reklamı etkileyen faktörlerden diğeri olan rahatsız edicilik faktörü ise tutumu istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde negatif olarak etkilemektedir. Tutum ise satın alma niyeti istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde pozitif olarak etkilemektedir. Bu süreçte önce SPSS programı ile keşfedici faktör analizi yapılmıştır daha sonra AMOS ile doğrulayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Regresyon analizi ve yapısal eşitlik sonuçları, tüm bu faktörlerin, güvenilirlik dışında, SMS reklamcılığına yönelik tutumu etkileyen önemli faktörler olduğunu ve bilgilendiricilik en önemli faktör olduğunu göstermektedir. Tüketicinin tutumu tüketicinin satın alma niyetini de etkilediği tespit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Becoming a rapidly widespread of mobile devices such as mobile phones has been created a new channel for both marketers and advertisers. Nowadays, advertisements are made with mobile phones. In this research, the effect of the factors for the attitudes of consumers is to explain the impact between the mobile ads and their attitudes. This study is based on entertainment, irritative, trustful, customized and informational factors that affecting the attitude towards SMS advertising. The results of regression analysis and structural equations show that all these factors, According to structural equation analysis, the model was found to be significant. Among the influential factors, amusement, informatics and personalization dimensions affect attitude positively. The other disturbing factor, which affects mobile advertising, has a statistically significant negative effect on attitude. In this process, exploratory factor analysis was carried out with SPSS program and then confirmatory factor analysis was performed with AMOS apart from reliability, are important to affect the attitude towards SMS advertising and informational is the most important factor. It was also determined that affect consumer attitudes.