İş sağlığı ve güvenliğinin işgören performansına etkileri ve iş doyumunun aracılık rolü
The effects of occupational health and safety on employee performance and the intermediation role of job satisfaction
- Tez No: 603116
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, işgören performansı, iş doyumu, aracılık rolü, Occupational health and safety, employee performance, job satisfaction, mediation role
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu araştırmanın amacını, iş sağlığı ve güvenliğinin işgören performansını üzerine etkisi ve iş doyumunun da aracılık rolününü tespit etmek oluşturmaktadır. Nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu kapsamda oluşturulmuş 55 soruluk form, 2019 yılının Mayıs ve Haziran ayları arasında Gaziantep ilinde Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'ne bağlı tekstil sektöründe faaliyet gösteren 775 büyük ölçekli işletme çalışanına yüzyüze anket tekniği ile uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS ve AMOS bilgisayarlı istatistik paket programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma modelinin test edilmesine geçmeden önce araştırmada kullanılan ölçeklerin geçerliliğini belirlemek için keşfedici faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi, güvenilirliği belirlemek için Cronbach Alpha güvenilirlik katsayısı, dağılım normalliğini belirlemek için ise basıklık ve çarpıklık değerleri incelenmiştir. Araştırma hipotezlerinin ölçümü için yapısal eşitlik modellemesi yapılmıştır. Aracılık etkisi SPSS Process Macro istatistik programı kullanılarak analiz edilmiş, sobel testi ile ölçülmüştür. Araştırmanın neticesinde, iş sağlığı ve güvenliğinin, işgören performanını ve iş doyumunu pozitif ve anlamlı olarak etkilediğini bununla birlikte iş sağlığı ve güvenliğinin işgören performansını pozitif ve anlamlı olarak etkilerken iş doyumunun aracılık rolünün bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of occupational health and safety on employee performance and the role of job satisfaction. Quantitative research method was used. The 55-item questionnaire was administered to 775 large-scale enterprises working in the textile sector of Gaziantep Regional Directorate of Organized Industry between May and June 2019 by face-to-face survey technique. The data obtained were analyzed by SPSS and AMOS computerized statistical package programs. Exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis were used to determine the validity of the scales used in the research, Cronbach Alpha reliability coefficient to determine reliability, and kurtosis and skewness values to determine the distribution normality. Structural equation modeling was used to measure the research hypotheses. The mediation effect was analyzed using SPSS Process Macro statistical program and measured by sobel test. As a result of the study, it has been found that occupational health and safety affects employee performance and job satisfaction positively and significantly, however it is found that occupational health and safety has a positive and meaningful effect on employee performance while job satisfaction has a mediating role.