İç hastalıkları servisinde yatan 60 yaş üstü hastalarda deliryum ve kırılganlık ilişkisi
The relationship between delirium and frailty in patients older than 60 years hospitalized in internal medicine clinic
- Tez No: 603476
- Danışmanlar: DOÇ. ASLI TUFAN ÇİNÇİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: Deliryum, geriatri, geriatrik sendromlar, kırılganlık, Delirium, geriatrics, geriatric syndromes, frailty
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve Amaç: Sağlık ile ilgili gelişmeler sonucunda dünya nüfusu hızla yaşlanmaktadır. Bu durum geriatrik sendromlar diye adlandırılan yaşlı nüfusun sağlık sorunlarına günlük pratikte sık rastlanmasına neden olmaktadır. Gün içerisinde dalgalı seyir gösteren, bilinçte akut değişiklikle seyreden nöropsikiyatrik bozukluğa deliryum denilmektedir ve hastane yatışına neden olan akut stres durumuyla karşılaşan yaşlı hastalarda sıklıkla gözlenmektedir. Tüm dünya çapında ciddi morbidite ve mortaliteye yol açan bu sendromu erken tanımak ve önlemek gerekmektedir. Deliryum farkındalık gününde yaptığımız, CAM (konfüzyon değerlendirme metodu) ile deliryum nokta prevalansını belirlediğimiz çalışmamızda amacımız; ülkemizde hastanede yatan geriatrik hastalarda deliryum sıklığını saptamak ve yine ciddi bir morbidite nedeni olup yaşlılarda sıklıkla gözlenen bir geriatrik sendrom olan kırılganlık ile ilişkisini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya indeks gün olarak belirlenen 13 Mart 2019'da Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniklerinde yatmakta olan 60 yaş ve üzeri, kendisi veya yakınından onam alınan, koma durumunda olmayan, 24 saatten uzun hastane yatışı olan hastalar dahil edildi. Hastaların demografik bilgileri, eşlik eden hastalıkları ve medikal hikayeleri hasta veya birinci derecede yakınından, hastaların yatışı sırasında düzenlenen medikal tedavileri hasta dosyalarından alındı. Hastaların nutrisyon durumunu değerlendirmek için Mini Nutrisyonel Değerlendirme (MNA), kırılganlık durumunu değerlendirmek için FRAIL kırılganlık ölçeği (Fatigue, Resistance, Ambulation, Illnesses, Loss of weight), fonksiyonel durumlarını değerlendirmek için Katz günlük yaşam aktivitesi (GYA), Lawton-Brody enstrümental günlük yaşam aktiviteleri skalası (EGYA), deliryum risk faktörleri ve deliryum değerlendirme testi (konfüzyon değerlendirme metodu -CAM) uygulandı. Takipte mortalite olduysa tarihi belirtildi. Bulgular: Çalışmaya 62 hasta dahil edildi.Hastaların ortalama yaşı 71,9+8,21 ortanca yaşı 71,5 (60-96) olup, % 41,9'u kadın, %58,1'i erkek idi. CAM'e göre hastaların 18'inde (%29) deliryum tespit edildi. FRAIL ölçeğine göre hastaların 21'i (%33,9) prefrail, 41'i (%66,1) frail saptanırken; deliryum gelişen 18 (%100) olgunun tamamı frail olarak bulundu. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde 70 yaş üzeri olmak, düşük Katz GYA skoru, düşük MNA skoru deliryum gelişimi için bağımsız risk faktörü olarak bulunmuştur. Sonuç: Deliryum ve kırılganlık hastanede yatan yaşlı hastalarda sıklıkla görülmekte olup, kırılganlık deliryum için bir risk faktörüdür. Sağlık çalışanları bu geriatrik sendromların farkında olmalı, erken tanımalı, ve deliryum önleme stratejileri geliştirmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: As a result of aging world population, health problems of the elderly are encountered more frequently in daily practice. Delirium which is an acute confusional state with fluctuating course during the day is frequently observed in elderly patients experiencing acute stress such as hospitalization. Various strategies are being developed to detect and prevent this syndrome which causes serious morbidity and mortality worldwide. In our study, which we conducted on the delirium awareness day, we determined the point prevalence of delirium in geriatric inpatients in our country by using the Confusion Assessment Method (CAM), and revealed its relationship with frailty, a geriatric syndrome which is a common cause of serious morbidity. Materials and Method: Sixty-two patients aged 60 years or older who were hospitalized in the Internal Medicine Clinic of Marmara University Pendik Training and Research Hospital on March 13, 2019 were included in the study. The demographic information, comorbidities and medical history of the patients were obtained from the patient or first degree relatives, and patients' medications were obtained from the patient files. Mini Nutritional Assessment (MNA) to assess nutritional status of patients, FRAIL frailty scale (Fatigue, Resistance, Ambulation, Illnesses, Loss of weight) to assess frailty status, Katz Index of Independence Activities of Daily Living (ADL), Lawton-Brody Instrumental Activities of Daily Living (IADL) to assess functional status, delirium risk factors and delirium evaluation test (CAM) were applied. If there was mortality during follow up, the date was stated. Results: The mean age of the patients was 71,9+8,21. Twenty six patients (41.9%) were female and 36 (58.1%) were male. Accordingto CAM, delirium was detected in 18 (29%) of the patients. According to the FRAIL scale, 21 (33.9%) patients were prefrail and 41 (66.1%) were frail. All 18 (100%) cases developing delirium were found to be frail. In multivariate logistic regression analysis, being older than 70 years, low Katz ADL score and low MNA score were found to be independent risk factors for delirium development. Conclusion: Delirium and frailty are common in hospitalized elderly patients, and frailty is a risk factor for delirium. Health care workers should be aware of these geriatric syndromes, recognize them early, and develop delirium prevention strategies.