Kamu ihale hukukunda idari yaptırımlar
Administrative sanctions in public procurement law
  1. Tez No: 603617
  2. Yazar: BÜLENT TORUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu ihalesi, ihale, yasak fiil ve davranışlar, geçici teminat, kesin teminat, idari yaptırım, Public procurement, tender, prohibited acts or conducts, tender security, performance security, administrative sanction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 304
Özet
Kamu ihalesi kısaca, idarenin yüklenicisini seçmek için izlediği, bir dizi ilke ve kurallar çerçevesinde uygulanan bir usul (yöntem) olarak tanımlanabilir. Türkiye'de kamu ihalesine ilişkin kuralları düzenleyen önde gelen kanunlar, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu (KİK), 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu (KİSK) ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'dur (DİK). Etkin bir ihale sistemi kurulması ve özellikle kamu menfaatlerinin korunması amacıyla, ihale ve sözleşme sürecinde işlenen yasaklanmış fiil ve davranışlar ve suçlara yönelik olarak çeşitli idari ve cezai yaptırımlar öngörülmüştür. İdari yaptırımlar, yukarıda belirtilen ihale kanunları ile 5326 sayılı Kabahatler Kanunu gibi çeşitli kanunlarda düzenlenmekte iken, cezai yaptırımlar ve suçlar 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenmektedir; bununla birlikte, ihale kanunlarında ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nda da cezai yaptırımlara ilgili ve irtibatlı hükümler vardır. Bu çalışmada, ihale hukukundaki temel idari yaptırımlar; bu kapsamda özellikle, ihalelere katılmaktan yasaklama, teminatın gelir kaydedilmesi ve idare görevlilerine yönelik disiplin yaptırımları ile bu yaptırımlara sebep olan fiil ve davranışlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ublic procurement (or public tender) can be defined briefly as a method applied in the frame of a set of principles and rules that the administration follow for selecting its contractor. In Turkey, these rules are regulated in (primarily) these laws: Public Procurement Law numbered 4734, Public Procurement Contracts Law numbered 4735, and State Procurement Law numbered 2886. In order to build up an efficient procurement system, especially to protect public interests, there are various administrative sanctions and penal sanctions towards prohibited acts, conducts, and offenses committed in the tender process or contract process. While administrative sanctions are regulated in various laws, such as procurement laws mentioned above, and Misdemeanours Law numbered 5326, penal sanctions and offenses are regulated in Turkish Penal Law numbered 5237. However, there are provisions related to criminal law in procurement laws and Misdemeanours Law numbered 5326. In this study, primary administrative sanctions in the public procurement law; in this context, particularly, prohibition from participation in tenders, registering as revenue of tender security, disciplinary sanctions towards officers, and acts and conducts result in these sanctions are examined.