The effect of supply chain management in municipalities on city sustainability and a study on İzmir Metropolitan Municipality
Belediyelerde tedarik zinciri yönetiminin kentsel sürdürülebilirliğe etkisi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışması
- Tez No: 603865
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TANYERİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Belediyelerde Tedarik Zinciri Yönetimi, Kentsel Sürdürülebilirlik, Belediye Paydaşlarının Sürdürülebilirlik Algısı, Municipal Supply Chain Management, City Sustainability, Sustainability Perception of Municipal Stakeholders
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Sürdürülebilirlik dünyanın mevcut durumu nedeniyle her geçen gün daha da kritik seviyede önemli hale gelen bir olgu olmuştur. Sürdürülebilirlik çevrenin korunmasının yanı sıra adalet, sosyal denge, etik, istihdam yaratma, adil ticaret gibi çok geniş alanlar için söz konusudur. Bu nedenle çevresel, sosyal ve ekonomik olarak üç alanda ele alınmaktadır. Kavramın genişliği ve kritikliği nedeniyle yalnız bireysel adımlarla değil daha sistematik ve geniş kapsamlı politikalarla çözüm bulunabilecek bir konudur. Hem sürdürülebilirlik hem de diğer birçok konuya etkisi nedeniyle tedarik zinciri yönetiminin önemi neredeyse tüm şirketler tarafından en çok önemsenen konu haline gelmiştir. Rekabet denildiği zaman tedarik zincirleri en başta akla gelmeye başlamıştır. Tedarik zinciri yönetimi özünde arz ve talebin dengesine dayanmakta, bu arz talep dengesi sağlanırken hedef kitlenin beklentileri en önemli noktada yer almaktadır. Günümüz koşullarında her alanda hedef kitlenin beklentilerinin hızla değişmesi ve ürün/hizmet çeşitliliği ve rekabetinin artması nedeniyle tedarik zinciri yönetimine ihtiyaç daha da artmıştır. Bu farkındalık özel sektörde ve özellikle üretim alanında artmıştır. Fakat tedarik zinciri yönetiminin tüm bileşenleri ile birlikte uygulanması gerekliliği kamuda hala anlaşılamamıştır. Araştırmanın yapıldığı il olan İzmir, sosyo- ekonomik gelişmişlikte üçüncü, yaşam kalitesi yönünden ilk sıradadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise beşikten mezara kentlilere birçok alanda hizmet üreten ve yatırımlar yapan kentin en önemli aktörlerindendir. İzmir Büyükşehir Belediyesi sürdürülebilirlik konusuna önem veren, konu ile ilişkili çeşitli yatırımlar yapan, Başkanlar Sözleşmesi (Covenant of Mayor) ne taraf olan, kentsel sürdürülebilirlik eylem planını hazırlayıp uygulayan ve önemli somut adımlar atan bir kurumdur. Bu nedenle uygulama kurumu olarak seçilmiş, tedarik zinciri yönetiminin kurumda uygulanması durumunda kent için ürettiği faaliyetlere yansıması ve kentsel sürdürülebilirlik üzerinde etkisi olup olmayacağı araştırılmıştır. Bu amaçla öncelikle pilot uygulamaların iç paydaşlardan beşiyle yüzyüze mülakatın gerçekleştirilmesi ile başlamıştır. Sonrasında ise kentsel sürdürülebilirlik konusuna katkı sağlayacağı düşünülen 17 iç paydaşla ve 15 dış paydaşla derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilerek toplamda 32 katılımcı ile araştırma konusu incelenmiştir. Mülakatlar“kentsel sürdürülebilirlik”ve“tedarik zinciri yönetimi”başlıkları altında ayrı ayrı içerik analizine tabi tutulmuş ve analiz sonucunda iki ayrı kodlama yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda kentsel sürdürülebilirliğe belediye bakış açısı ile yapılan yorumların“yeşil stratejiler”,“sosyal adalet”ve“yönetim”şeklinde üç kategori altında, 14 ayrı alt kategoride toplandığı tespit edilmiştir. Tedarik zinciri yönetimi başlığı altında tekrar edilen içerik analizi sonuçları, literatürdeki“Vatandaş İlişkileri Yönetimi (CRM)”,“İç Tedarik Zinciri Yönetimi Süreçleri (ISCM)”ve“Tedarikçi İlişkileri Yönetimi (SRM)”kategorileri altında bulunan 13 alt kategoride toplanmıştır. Bu iki içerik analizinin yanı sıra sonuçlar, paydaş gruplarına göre farklılık gösteren noktaları ortaya çıkarmak için incelenmiştir. Ayrı ayrı yapılan iki içerik analizi sonrasında birbiri ile kesişen noktalar incelenmiş ve katılımcıların kentsel sürdürülebilirlik ile ilişkili verdiği cevapların %58'inin tedarik zinciri yönetimi kapsamına girdiği tespit edilmiştir. Böylece belediyenin tedarik zinciri yönetimini özellikle de iç tedarik zinciri süreçlerinde dikkate alması ve uygulaması durumunda kentsel sürdürülebilirlik açısından olumlu etkisi olacağı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sustainability has become an increasingly critical phenomenon due to the current state of the world. Sustainability applies to a wide range of areas such as justice, social balance, ethics, job creation, fair trade as well as environmental protection. For this reason, it is discussed from three different perspectives as environmental, social and economic. Since the concept itself is profound and critical, it can be solved not only by individual steps but also by more systematic and comprehensive policies. Due to both sustainability and its impact on many other issues, the importance of supply chain management has become the most important issue for almost all companies. When it comes to competition, supply chains have come to mind first. Supply chain management is essentially based on the balance of supply and demand. While the supply-demand balance is maintained, the expectations of the target group are considered as the most important point. In today's conditions, the need for supply chain management has increased further due to the rapid change in the expectations of the target group and the increase in product/service diversity and competition. This awareness has increased in the private sector and especially in the field of production. However, the necessity to implement all the components of supply chain management is still not understood in public sector. Izmir, where the research was conducted, is the third in terms of socio-economic development and the first in terms of quality of life. İzmir Metropolitan Municipality is one of the most important actors of the city that offers services and invests in many areas to its citizens from cradle to grave. Izmir Metropolitan Municipality is an institution that attaches importance to sustainability and makes various relevant investments, is a party to the Covenant of Mayor, prepares and implements the city sustainability action plan and takes important concrete steps. For this reason, it was chosen as an implementation agency and the reflection of supply chain management on the activities it offers for the city and its impact on city sustainability were investigated in the case of implementation. In parallel with this purpose, first of all, the pilot implementation was started with face-to-face interviews with five of the internal stakeholders. Subsequently, in-depth interviews were conducted with 32 participants, 17 of which are internal stakeholders and 15 are external stakeholders who are thought to contribute to city sustainability. Interviews were subjected to separate content analysis under the titles of“city sustainability”and“supply chain management”and two separate codes were obtained as a result of the analysis. At the end of the analyzes, it was found that the comments made on city sustainability from the municipal perspective are gathered into 14 different subcategories under the categories of“Green Strategies”,“Social Equity”and“Management”. The second content analysis results, which are repeated under the title of supply chain management, are grouped into 13 subcategories under the categories of“Citizen Relationship Management (CRM)”,“Internal Supply Chain Management Processes (ISCM) and ”Supplier Relationship Management (SRM), which already exist in literature. In addition, there are points that differ according to stakeholder groups in the answers given. Besides these two content analyzes, the results were examined to reveal different points from the perspective of stakeholder groups. Subsequent to two separate content analyzes, the intersecting points were examined, and it was found that 58% of the respondents' answers related to city sustainability were within the scope of supply chain management. Thus, it is determined that it will have a positive impact on city sustainability if the municipality considers and applies supply chain management especially in internal supply chain processes.