Apelin'in sosyal izolasyon uygulanan genç sıçanlarda davranış üzerine etkisi
Effect of Apelin on behavior in young isolated rats
- Tez No: 603998
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Apelin, Nörogenez, Sıçan, Sosyal İzolasyon, Anxiety, Apelin, Neurogenesis, Rat, Social Isolation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Son yıllarda, hızla değişen teknoloji ve çalışma ortamı, insanları bireyselleştirmeye ve izole etmeye başlamıştır. Bu durumun beraberinde getirdiği çeşitli duygu durum bozuklukları araştırıcıların dikkatini çekmektedir. Sosyal izolasyon ve anksiyete arasındaki ilişki bilinmesine rağmen bu ilişkinin nedenleri ve mekanizmaları bilinmemektedir. Bu tez çalışmasında sosyal izolasyon modeli ile oluşturulan anksiyete üzerine apelin uygulamasının olası etkisini incelemek amaçlanmıştır. 4 haftalıkken anne yanından ayrılan 22 adet yavru rat sosyal izolasyona maruz bırakılarak anksiyeteye girmesi sağlanmış ve sonrasında apelin uygulaması yapılmıştır. Ratlar, kontrol+serum fizyolojik grubu, kontrol+apelin grubu, sosyal izolasyon grubu (8 hafta boyunca tekli barındırılan grup) ve sosyal izolasyon+apelin grubu olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Deneyin sonunda ratlara dekapitasyon uygulanarak beyin dokuları incelenmek üzere -80 °C' de saklanmıştır. Sosyal izolasyon grubunun kontrol grubuna kıyasla sosyal izolasyon sonrasında anksiyeteye girip girmediğini araştırmak amacıyla ve apelin uygulaması sonrasında apelinin her iki grup üzerinde anksiyolitik/anksiyojenik etkisinin bulunup bulunmadığının tespiti amacıyla davranış testleri uygulanmıştır. Bu değerlendirmeleri yapmak için sosyal izolasyon sonrasında ve apelin uygulaması sonrasında olmak üzere hayvanlara açık alan testi, yükseltilmiş artı labirent testi ve aydınlık karanlık kutu testi uygulanmıştır. Anksiyete oluşumunda hipokampus ve amigdalada meydana gelen değişimleri incelemek amacıyla apelin, APJ, nöritin, MASH1, nestin, BDNF ve DCX'in gen ekspresyon düzeyleri araştırılmıştır. Sıçanlara uygulanan sosyal izolasyon stresinin davranış testi parametreleri neticesinde anksiyete benzeri davranışlara yol açtığı saptanmıştır. Apelin uygulamasının açık alan testinde mobilite süresini ve katedilen mesafeyi arttırdığı tespit edilmiştir. Yükseltilmiş artı labirent testinde açık kola giriş sayısı ve karanlıktan aydınlığa geçiş sayısı apelin uygulama sonrasında artış gösterdiği bulunmuştur. Aydınlık karanlık kutu testinde ise apelin grubu açık kolda daha çok zaman geçirmiş, karanlık kutuya daha az geçiş yaptıkları belirlenmiştir. Nörogenez biyobelirteçlerinin bir kısmında sosyal izolasyon uygulama sonrası azalma, apelin uygulama sonrasında ise artış olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, apelin maddesinin subkutan yolla uygulanmasının, anksiyete oluşturulmuş sıçanlarda anksiyeteyi belirgin ölçüde azalttığı belirlenmiştir. Ancak, apelinin kaygı bozukluğu üzerine olan etkisinin tam olarak anlaşılabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the rapidly changing technology and working environment has started to individualize and isolate people. Various mood disorders brought by this situation attract researchers' interest. Although the relationship between social isolation and anxiety is a known fact, the causes and mechanisms of this relationship are not known. In this thesis, it is aimed to investigate the possible effect of apelin application on anxiety created by social isolation model. At the age of 4 weeks, 22 young rats separated from their mothers were exposed to social isolation and then apelin was applied. The rats were divided into 4 groups as control + saline group, control + apelin group, social isolation group (single host for 8 weeks) and social isolation + apelin group. At the end of the experiment, rats were decapitated and brain tissues were stored at -80 ° C for examination. Behavioral tests were applied to investigate whether the social isolation group had anxiety after social isolation compared to the control group and to determine whether the apelin had anxiolytic / anxiogenic effect on both groups after apelin application. To make these evaluations, animals were subjected to open field test, elevated plus maze test and bright dark box test after social isolation and after apelin application. Gene expression levels of apelin, APJ, neuritin, MASH1, nestin, BDNF and DCX were examined in order to investigate the changes in the hippocampus and amygdala in the formation of anxiety. As a result of behavior test parameters, it was found that social isolation stress applied to rats caused anxiety-like behaviors. Apelin application was found to increase mobility time and distance traveled in the open field test. In the elevated plus maze test, the number of entrances to the open arm and the movements from dark to light were found to increase after apelin application. In the light dark box test, apelin group had more time in the open arm and less movement to the dark box. It was observed that some of the neurogenesis biomarkers decreased after social isolation and increased after apelin application. In conclusion, subcutaneous administration of apelin substance significantly reduced anxiety in rats induced anxiety. However, further studies are needed to fully understand the effect of apelin on anxiety disorder.