Farklı sıra aralıkları ve tohumluk miktarlarının korunga (Onobrychis viciifolia Scop.)'nın gelişimi ve yabancı ot rekabeti üzerine etkileri
Effects of different row spacing and seed amounts to the development and weed competition of sainfoin (Onobrychis viciifolia Scop.)
  1. Tez No: 604119
  2. Yazar: BANUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Korunga, Sıra Arası, Tohum Miktarı, Ot Verimi, Ham Protein, Yabancı Ot, Sainfoin, Row Space, Seed Amount, Hay Yield, Crude Protein, Weed
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Araştırma, korunga (Onobrychis viciifolia Scop.)'nın farklı sıra aralıkları (12,5, 25 ve 37,5 cm) ve tohumluk miktarlarına (300, 400, 500 ve 600 adet/m2) bağlı olarak gelişimi ve yabancı ota karşı rekabetini incelemek amacıyla 2013-2015 yılları arasında yürütülmüştür. Çanakkale Dardanos Yerleşkesinde bulunan deneme alanında Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre faktöriyel düzeyde 3 tekerrürlü olarak planlanmıştır. Bitkiler %10 çiçeklenme döneminde hasat edilmiştir. Araştırmada bitki boyu, yabancı ot oranı, 1 metrede fide sayısı, yeşil, kuru ot ve ham protein verimleri ile kuru otun ham protein, NDF ve ADF oranları tespit edilmiştir. Yapılan araştırmada, ortalama bitki boyu 71,5-87,3 cm, yabancı ot oranı %11,5 ile %32,5, 1 metre sıradaki fide sayısı 14,3- 22,7 adet/m arasında değişim göstermiştir. Ham protein oranı sıra aralığının artması ve tohumluk miktarının azalmasına bağlı olarak azalmış, NDF oranı sıra aralığının azalmasına bağlı olarak artmış, ADF oranı ise sıra aralığının azalması ile azalmıştır. Sonuç olarak, Çanakkale ve benzeri ekolojik koşullarda yüksek verimli ve kaliteli yem bitkisi elde etmek için korunga 12,5 cm veya 25 cm aralıkla ekilmeli ve 400 adet/m2 tohum kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the development and competition of sainfoin (Onobrychis viciifolia Scop.) depending on different row spacing (12.5, 25 and 37.5 cm) and seed amounts (300, 400, 500 and 600 seeds/m2)between the years of 20132015. The experiment area in Çanakkale Dardanos Campus has been planned with 3 replications according to Randomized Complete Block Design Factorial Level. The plants have been harvested at 10% flowering period. Plant height, weed ratio, number of seedlings per meter, green, hay and crude protein yields, crude protein, NDF and ADF ratios of hay were determined. In this research, the average plant length was 71.5-87.3 cm, the weed ratio was 11.5-32.5% and the number of seedlings per meter ranged between 14.3-22.7 pieces. The ratio of crude protein decreased due to increase in row spacing and decrease in seed amount, NDF ratio increased due to decreasing row spacing, and ADF ratio decreased with decreasing of row to row spacing. As a result, in the environmental conditions of Çanakkale and its similar climatic condition sainfoin should be planted at 12.5 cm or 25 cm of intervals and 400 number of seed/m2 seeds should be used in order to obtain high yield and quality fodder.