İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin sosyal becerileri ve okula uyum durumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of first graders' social skills and school adjustment in terms of certain variables
- Tez No: 604273
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEVLET ALAKOÇ PİRPİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal yeterlik, sosyal beceri, okula uyum, okul kaygısı, Social competence, social skills, school adjustment, school anxiety
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu araştırmada ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin sosyal beceri ve okula uyumlarının okul kaygı düzeyleri ve araştırmada ele alınan demografik değişkenler (cinsiyet, yaş, doğum sırası, okul öncesi eğitim alma durumu, anne-baba öğrenim durumu) açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca araştırma kapsamında ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin okul kaygılarının okul öncesi eğitim alma değişkeni açısından incelenmesi de amaçlanmaktadır. Araştırma genel tarama modelinde olup, araştırmada genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Van il merkezinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilkokulların birinci sınıflarına devam eden öğrenciler arasından tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 344 birinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında; araştırmanın çalışma grubunu meydana getiren öğrencilerin demografik özelliklerinin belirlenebilmesi amacıyla;“Kişisel Bilgi Formu”, öğrencilerin sosyal beceri ve okula uyumlarının değerlendirilmesi amacıyla“Walker-McConnell Sosyal Yeterlik ve Okul Uyum Ölçeği”, öğrencilerin okul kaygılarını belirlemek amacıyla ise,“Okul Kaygısı Ölçeği-Öğretmen Formu”kullanılmıştır. Araştırma kapsamında verilerin analizinde; bağımsız değişkenler bağımlı değişken üzerindeki etkilerini ortaya koyacak bir desen içinde ele alınmıştır. Öğrencilerin yaşı, cinsiyeti, okul öncesi eğitim alma durumu değişkenleri açısından, ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin sosyal beceri ve okula uyumlarını belirlemek amacıyla“bağımsız gruplar için t testi”tekniği kullanılmıştır. İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin doğum sırası, anne baba öğrenim durumu ve okul kaygı düzeyi değişkenleri açısından sosyal beceri ve okula uyumlarının farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla ise,“tek yönlü varyans analizi”tekniği kullanılmıştır. Ortaya çıkan farklılığın kaynağını ve hangi grubun lehine olduğunu tespit etmek amacıyla Scheffe testi yapılmıştır. Araştırma sonucunda ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin sosyal yeterlik ve okula uyumlarının; okul kaygısı, yaş, okul öncesi eğitim alma, anne-baba öğrenim durumu değişkenleri açısından farklılaştığı saptanmıştır. Ancak ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin sosyal yeterlik ve okula uyumlarının cinsiyet ve doğum sırası değişkenleri açısından farklılaşmadığı belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin okul kaygılarının okul öncesi eğitim alma değişkeni açısından farklılaştığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the social skills and school adjustment of first graders' in terms of school anxiety levels and demographic variables (gender, age, birth order, pre-school education status, parental education status). In addition, it is also aimed to examine the school anxiety of first graders' in term of variable of receiving pre-school education. In this research which is in general screening model, relational screening model is used. The study group of the study consisted of 344 first grade students randomly selected among the students who participated in the first year of primary schools affiliated to the Ministry of National Education in Van city center. In this study“Personal Information Form”was used to determine the demographic characteristics of the students in the study group,“Walker-McConnell Scale of Social Skills and School Adjustment”were used to evaluate students' social skills and school adjustment,“School Anxiety Scale-Teacher Report”was used to determine students' school anxiety. In the analysis of the data; independent variables are discussed in a pattern that will reveal their effects on the dependent variables. Variables, T-test for independent groups was used to determine the social skills and adjustment of first grader' in terms of age, gender and receiving pre-school education. One-way analysis of variance was used to determine whether social skills and school adjustment differed in terms of birth order, parental education level and school anxiety level of first grader'. Scheffe test was performed to determine the source of the difference and which group was in favor. As a result of the study, it was determined that the social competence and school adjustment of first grader' differed according to variables of school anxiety, age, receiving pre-school education and parental education. However, it has been identified that the social competence and school adjustment of first grader' did not differ in terms of gender and order of birth. In addition, it was determined that the school anxiety of the students varied in terms of the variables of receiving pre-school education.