LGBTİ bireylere yönelik güçlendirme politikaları Türkiye'deki yerel yönetimlerin incelenmesi Şişli Belediyesi örneği
Investigation of local government policies towards strengthening the LGBTİ individuals in Turkey Şişli Bunicipality example
  1. Tez No: 579949
  2. Yazar: HÜLYA HAŞHAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAĞMUR ÖZYER AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Health Care Management, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: LGBTİ, Güçlendirme Politikaları, Yerel Yönetimler
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Türkiye'de LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) bireylerin sosyolojik, kültürel, politik sorunlarının incelenmesi cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılığın LGBTİ bireylerin yaşamlarında yarattığı sosyo-kültürel ve ekonomik sorunlara ve Yerel Yönetimlerin hizmet uygulamalarının önemini belirtmeye ilişkin bilgiler içermektedir. LGBTİ bireylerin ekonomik temelli istihdam, sağlık, eğitim, kişisel güvenlik, gelir yoksunu, barınma, toplumsal hayata katılım, sosyal güvenlik, aile ve yaşlılık gibi farklı sosyal politika alanlarında karşılaştıkları farklı türlerdeki ayrımcılığa ve sorunlara dikkat çekmektedir. Bu sorunları ortadan kaldırmak için de desteğe ihtiyaç duymaktadırlar. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığın farklı durumları hukuki sistemin bu ayrımcılık biçimlerini ortadan kaldırmakta yetersiz kaldığını ortaya koyuyor. Yerel Yönetimlerin yükümlülükleri gözden geçirerek ortaya çıkan sorunları aşmaya yönelik önerilerde bulunulmuştur. Bu çalışmada cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılıktan beslenerek ortaya çıkan homofobi, transfobi ve nefret suçları gibi tepkiler üzerinde yerel yönetimlerin LGBTİ bireylerin yaşamlarındaki yansımasına bakılarak çalışmalar yapılmıştır. Çalışmada 12 LGBTİ birey ile yaşam öyküsü / anlatıların aktarıldığı yüz yüze derinlemesine görüşme (in-dept interview) tekniği ile görüşülmüş olup, daha sonra bu görüşmeler anlatı analizi tekniği ile çözümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
LGBTI in Turkey (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersex) individuals sociological, cultural, contains information relating to emphasize the importance of examining the political issues of discrimination based on sexual orientation and gender identity created in the LGBTI individuals living socio-cultural and economic issues and work practices of Local Governments. The article points to the different types of discrimination and problems faced by LGBTI people in different social policy areas such as economic based employment, health, education, personal security, deprivation, shelter, social life participation, social security, family and old age. They also need support to eliminate these problems. Different situations of discrimination based on sexual orientation and gender identity reveal that the legal system is insufficient to eliminate these forms of discrimination. In this article, recommendations were made to overcome the problems that arise by reviewing the obligations of Local Governments. In this study, it has been studied by looking at the reflection of local governments on the lives of LGBTI people on the basis of reactions such as homophobia, transphobia and hate crimes. In the study, 12 LGBTI individuals were interviewed face-to-face in-depth interviews with their life history / narratives, and these interviews were analyzed by narrative analysis technique. Key Words : LGBTİ, Empowerment Policies, Local Authorities