Elmalı'nın yer adları
Place names of Elmalı
  1. Tez No: 604803
  2. Yazar: HAKAN HOLAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE ATMACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya, Elmalı, Yer Ad Bilimi, Köken Bilgisi, Anlam Bilimi, Antalya, Elmalı, Toponymy, Etymology, Semantics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada, Antalya'nın Elmalı ilçesindeki yer adları kökenleriyle birlikte tespit edilerek bu şekilde hem yer adları araştırmalarına katkı sağlamak hem de sözü edilen yerleşim yerinin kültürel yapısı hakkında bilgi sahibi olmak amaçlanmıştır. Araştırma yapılırken gerek genel anlamda bütün yer adlarıyla ilgili gerek Elmalı ilçesiyle ilgili bütün kaynaklara ulaşılmaya çalışılmış ve bu arada köylere gidilerek oranın yaşlılarıyla görüşülüp köylere bağlı diğer yer adlarıyla (dağ, tepe, ırmak, göl, mevki vb.) ilgili derleme yapılmıştır. İlçenin yer adlarıyla ilgili veriler bu şekilde toplandıktan sonra yerleşim yeri adları önce sınıflandırılmadan, alfabetik olarak (ilçenin kendi adı Elmalı hariç) ele alınmıştır. Burada ele alınan yer adının kökeniyle ilgili görüşlere de yer verilmeye çalışılmış ve o adın Türkiye'de ya da yurt dışında başka bir yerde bulunup bulunmadığına da değinilmiştir. Böylece Elmalı ilçesine özgü olan yer adları tespit edilmeye çalışılmıştır. İlçenin yer adları, bu şekilde işlendikten sonra sınıflandırılarak tablo biçiminde verilmiştir. Antalya'nın Elmalı ilçesindeki yer adlarının dil açısından ele alındığı bu çalışmadan çıkan sonuca göre, Anadolu'nun diğer pek çok yerinde olduğu gibi Elmalı'da da yer adlarına hâkim olan dilin Türkçe olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, which identifies the place names in the town of Elmalı in Antalya with their origins, it is aimed to contribute to the research of place names and to have knowledge about the cultural structure of the mentioned settlement. During the research, all resources related to all the place names in general terms and all the resources related to the Elmali district were tried to be reached and in the meantime, the elderly people were interviewed and the other place names connected to the villages (mountain, hill, river, lake, locality, etc.) were compiled. After the data related to the place names of the district were collected in this way, the settlement names were handled alphabetically (except the district's own name Elmalı) without being classified. Here names of places have tried to be discussed shall also include opinions about the origin of the name, and he has addressed whether in Turkey or elsewhere presence abroad. Thus, the place names specific to the Elmali district were tried to be determined. The place names of the district are classified and given in table format. According to the results of this study, where the place names in the town of Elmalı in Antalya are handled in terms of language, it is seen that the language that dominates the place names in Turkish is as in many other parts of Anatolia.