Ceza muhakemesi hukukunda yargılamanın yenilenmesi
Retrail in criminal procedure law
  1. Tez No: 604995
  2. Yazar: BURÇİN KÜÇÜKKASAP ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELVAN KEÇELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ceza Muhakemesi Hukuku, Yargılamanın Yenilenmesi, Adli Hata, Kesin Hüküm, Yargılamanın Yenilenmesi Sebepleri, Yargılama Aşaması, Yargılamanın Yenilenmesinin Sonuçları, Criminal Procedure Law, Retrail, Miscarriage of Justice, Final Decision, Reasons of Retrail, Trial Phase, Results of Retrail
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Ceza yargılamasının asli amaçları, şüpheye yer bırakmadan maddi gerçeğe ulaşarak adaleti sağlamak, suçu işlediği sabit olan faili hukuka uygun olarak cezalandırmak, kamu düzeninin bozulmasını önlemek, bozulan kamu düzenini yeniden kurmak ve toplumdaki adalete olan güveni sağlamaktır. Bu bakımdan söz konusu amaçların gerçekleştirilebilmesi için ceza yargılaması neticesinde verilecek kesin kararın somut gerçeğe ve hukuka uygun hakkaniyetli olması gerekmektedir. Davaya bakan yargılama makamının yargılama sırasında vermiş olduğu kararda hata, eksiklik olabileceği gibi kararın gerçeğe uygun olmaması da mümkündür. Bu sebeple, bu hataların ve hukuka aykırılıkların giderilmesi, maddi gerçeğe uygun kararların istikrarlı şekilde verilebilmesi için hukuki bir denetim yoluna ihtiyaç bulunmaktadır. Yargılamanın yenilenmesi, mahkemece verilip kesinleşen hükümde, adli hatanın yapıldığının ortaya çıkması halinde adli hatanın ortadan kaldırılarak ceza yargılamasının amacının yerine getirilmesine hizmet eden ve kesin hükmün dokunulmazlığının istisnasını oluşturan özel nitelikli bir yoldur. Tez çalışmamızda ceza yargılamasında olağan üstü kanun yollarından yargılamanın yenilenmesi müessesi ele alınmıştır. İncelememizde öncelikle, yargılamanın yenilenmesi olağanüstü kanun yolunun tanımı, hukuki niteliği, amacı, benzer kurumlarla karşılaştırılması konusu detaylıca ele alındıktan sonra kanunlar, doktrin ve öğreti ışığında yargılamanın yenilenmesi sebepleri ve yargılama aşaması ve sonucu ele alınarak çalışmamız nihayete erdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objectives of criminal proceedings are to reach material truth by leaving no doubt in order to ensure justice, give punishment in accordance with the law to the perpetrator whose guilt is certain, prevent disturbunce of public order, restructre distrubed public order and ensure people to trust justice. Due to that in order to meet with these objective, the final decision that is going to be given in accordance with criminal proceedings must be just and in compliance with concrete facts and law. There is a possibility of mistakes, incompleteness and even deviation from the facts at the final decision, which is given by the judicial authorities authories during trials. Due to that, it is required to have a control procedure in order to eliminate these mistakes and deviations, and in order to ensure final decisions given by the authorities are in compliance with concrete facts and consistent. The retrail of the proceedings is a special way to fulfill the purpose of the criminal proceedings by eliminating the judicial error in the event of a judicial error in the final decision of the court. In our study, the retrial procedure has been reviewed in criminal law procedure. In our study, firstly definition of retrail procedure is defined and its legal nature, purpose and comparison with other remedies is reviewed detaily. Later the study is concluded by analyzing the reasons of retrail, retrail phase and its results.