Gemi makine dairesi yangınlarının incelenmesi, tehlikelerin tanımlanması ve risk değerlendirilmesi
Investigation of ship engine room fires, hazard identification and risk assessment
  1. Tez No: 605181
  2. Yazar: AYTEK ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALKAN ÖZTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Yangın, Makine Daireleri, Risk Analizi, Matris Yöntemi, Fire, Engine Rooms, Risk Assessment, Matris Method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Gemilerde bulunan makine daireleri, sürekli çalışan cihaz ve makineler sebebiyle yüksek oranda kaza ve yangın riski barındıran alanlardır. Bununla beraber oluşabilecek bir tehlike anında makine dairelerinin herhangi bir bölgesine erişim imkânı kısıtlıdır. Bu nedenle makine daireleri yangınlarının kontrol altına alınması veya söndürülmesi oldukça güçtür. Yangının başka yerlere de sıçrayabileceği ihtimali düşünüldüğünde, zamanında yapılacak ilk müdahale daha da önemlisi yangın oluşmadan önce tehlikeleri tanımlayarak kaynağında yok etmek son derece önemlidir. Bu çalışmada gemilerin makine dairelerinde oluşabilecek yangınlar incelenmiş ve L- tipi matris yöntemine göre bir risk analiz uygulaması yapılmıştır. Bu çalışma da yapılan risk analiziyle, tehlikeli birçok hassas mahalden oluşan gemilerin, yangın çıkma olasılığının yüksek düzeyde olduğu makine dairelerinde oluşabilecek yangına yönelik tehditlerin belirlenmesi ve bahse konu yangınların çıkış sebepleri konusunda çalışanların bilgilendirilmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ship's engine rooms are the areas where comprise high risk of accidents and fire in our continuously operating devices and machines. However, in the event of a danger, access to any part of the engine room is limited. For this reason, it is very difficult to control or extinguish machine room fires. Considering the possibility that the fire may spread to other places, the first intervention to be carried out in time is important and more importantly, it is necessary to identify and eliminate the hazards before the fire occurs. In this study, the fires that may occur in the engine rooms of ships are examined and a risk analysis application is performed according to L-type matrix method. And also it is aimed to inform the crew about the causes of fires by conducting risk analysis for the fire threats that may occur in the machinery rooms of the ships which are composed of many dangerous sensitive places and where the probability of fire is high.