Bireysel yatırımcıların davranışsal hata ve yanlılıklarının portföy getirileri üzerine etkisi
The effect of behavioral errors and biends of individual investors on portfolio income
  1. Tez No: 605213
  2. Yazar: FATMA SİMAY KÜÇÜKDURMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal Finans, Portföy Getirisi, Davranışsal Hata ve Yanlılıklar, Behavioral Finance, Portfolio Return, Behavioral Errors And Biases
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Davranışsal finansa yönelik araştırmalarda rasyonel yatırımcı kavramının aksine yatırımcıların rasyonel olmadığı vurgulanmaktadır. Yatırımcıların psikolojik ve duygusal unsurları demografik faktörler ile birlikte ele alındığında hata ve yanlılıklar görülebilmektedir. Finansal piyasalarda yapılan hata ve yanlılıkların belirlenmesi ile bireysel yatırımcıların bu hataların farkına varmaları ve tekrarlamamaları sağlanabilir. Bu araştırma ile bireysel yatırımcıları finansal yatırım kararına yönlendiren ve kararlarını şekillendiren davranışsal eğilimlerin portföy getirisi üzerinde anlamlı bir etkisi olup olmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda finansal piyasalarda işlem yapan kişilerin yatırım yaparken gösterdikleri davranışsal eğilimler incelenmiş ve çeşitli gruplar arasında bir fark olup olmadığı belirlenmiştir. Bu doğrultuda bu araştırmada çeşitli kaynaklardan uyarlanarak, yatırımcıları finansal yatırım kararına yönlendiren ve kararlarını şekillendiren eğilimleri ölçen temel bir ölçek hazırlanmıştır. Ankete eklenen cinsiyet, medeni durum, öğrenim durumu, meslek, gelir durumu gibi demografik özellikler ve finansal piyasalarda yatırım yapma süresi, yatırım portföy büyüklüğü, finans eğitimi alma durumu gibi finansal geçmişe ilişkin sorular ile yatırımcıların finansal yatırımlarında davranışsal eğilimlerine göre farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Hazırlanan ölçek Türkiye'de 307 bireysel yatırımcıya uygulanmıştır. Elde edilen veriler Bağımsız Örneklemler T-testi, ANOVA, Regresyon Analizi ve Yapısal Eşitlik Modellemesi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda bireysel yatırımcıların son bir yılda elde ettikleri portföy getirisi üzerinde finansal yatırım kararlarına etki eden davranışsal eğilimlerinden aşina olanı tercih etme, mental muhasebe ve temsil edebilirlik yanlılığı eğilimlerinin istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı fakat kendine aşırı güvenme ve aşırı iyimser olma davranışı eğiliminin istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Research in behavioral finance the concept of rational investor unlike, it is emphasized that investors are not rational. When the psychological and emotional elements of the investors are taken together with the demographic factors, errors and biases can be seen. By determining the errors and biases made in the financial markets, individual investors can become aware of these errors and not to repeat them. In this study, it is aimed to investigate whether the behavioral tendencies which direct individual investors to financial investment decision and shape their decisions have a significant effect on portfolio return. At the same time, the behavioral tendencies of the people who make transactions in the financial markets are examined and it is determined whether there is a difference between the various groups. In this research in this direction a basic scale that directs investors to financial investment decisions and measures the trends shaping their decisions has been prepared by adapting from various sources. Survey gender, marital status, education level, occupation, demographic characteristics such as income level and time to invest in financial markets, size of investment portfolio, financial education such as with a history of financial questions it aimed to examine whether the financial investment in the investor varies according to behavioral tendencies. The scale was applied to 307 individual investors in Turkey. Data were analyzed using Independent Samples T-test, ANOVA, Pearson Correlation Analysis, Regression Analysis and Structural Equation Modeling. As a result of the research, it is seen that there is not a statistically significant effect of individual investors' tendency to draw attention to their favorable tendencies affecting financial investment decisions, mental accounting and representational bias tendencies on portfolio return rate in the last one year but it is found out that self-confidence and over-optimism behavior tendency has a statistically significant effecton portfolio return rate.