417 numaralı Siirt Şer'iyye sicili transkripsiyon ve değerlendirmesi
Transcri̇pti̇on and evaluation Court records (417 numbers) of Si̇i̇rt
  1. Tez No: 605223
  2. Yazar: ÜMRAN ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN KARLANGIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kadı, Osmanlı Hukuku, Siirt, Şer'iyye Sicilleri, Kadi, Law of Ottoman, Siirt, Sharia Registry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu araştırmanın amacı Osmanlı Dönemi'nde bir Türk şehri olan Siirt ve bağlı yerlere ait mahkeme kayıtlarını ihtiva eden 417 numaralı şer'iyye sicilinin gerekli izahat ve değerlendirmeleri ışığında transkripsiyonunu yapmak, o dönemde Siirt'in sosyal, ekonomik, hukuki ve kültürel yönlerini anlamak ve açıklığa kavuşturmaktır. Üzerinde çalıştığımız defterin kapsadığı tarihlerde Siirt Livâsı Bitlis Vilâyetine bağlı idi. 417 Numaralı defterde Osmanlı mahkemesine intikal eden davalar, vakıflar, arsa-mülk satışları, vasi tayini, askeri konular ve arzuhal kayıtları bulunmaktadır. Bölgede çok kültürlü, farklı etnik kimlikler yaşadığından bu yapı mahkeme kayıtlarına da yansımıştır. Bu nedenle çalışmamızın özünü oluşturan 417 numaralı Siirt Şer'iyye sicili belli bir dine ait kişilerin kaydedildiği defter olmaktan ziyade Müslüman ve gayrimüslimlerin kaydını içeren bir defterdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to make the transcript of the 417 numbered court record which contains the records of the Ottoman city of Siirt and its affiliated places in the light of the necessary explanations and evaluations, in this context, to understand the Ottoman family and therefore the social and economic aspects of the Ottoman Empire and Siirt. and clarify. There are cases, foundations, land-property sales, guardianship, and voluntary registries that have been transferred to the Ottoman court in the central and connected villages and towns of Siirt. This structure has also been reflected in the sources of the court because of the multicultural and different ethnic identities in the region. Therefore, the essence of our work, 417 Siirt court record is a book of people belonging to a particular religion is recorded in the book rather than Muslim and non-Muslims is a book of the record.