Nazal cerrahilerin nazal ünsüzler üzerine olan etkisi
The effect of nasal surgery on nasal consonants
- Tez No: 605766
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Nasalance, Praat, Septoplasty, Functional Endoscopic Sinus Surgery, Septorhinoplasty
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada nazal cerrahi girişimler olan septoplasti, fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi ve septorinoplastinin nazal ünsüzler üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM: Bu prospektif çalışma İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Anabilim Dalında ameliyat edilen 72 hastanın ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 1. ve 3. aylarda ses kayıtları alınıp, ameliyat öncesi ve sonrası nazalans değerlerindeki değişimler esas alınarak yapıldı. 72 hasta yapılan ameliyat çeşidine göre septoplasti, fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi ve septorinoplasti olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Hastalardan önceden belirlenen [m] ve [n] nazal ünsüzü ve bu nazal ünsüzlere komşu [a] ünlüsünü içeren kelimeler ile nazal cümle, oral plozif cümle ve izole [a] ünlüsünü seslendirmeleri istendi. Seslendirme sırasında Praat Yardımlı Nazalans Ölçer (PYNÖ) sistemi kullanılarak, ameliyat gruplarına ayrılan hastaların ameliyat öncesi ve sonrası nazalans değerleri belirlendi. Nazalans değerlerinin ameliyat öncesi döneme göre, ameliyat sonrası 1. ve 3. aylardaki değişimine, ameliyat türünün etkisi araştırıldı. Çalışma sırasında A1-P0, A1-P1 gibi başka akustik parametreler de ölçüldü. Ancak ölçüm sonuçlarının tutarsızlığı, ameliyat öncesi ve sonrası ölçüm sonuçlarında anlamlı fark saptanmadığından bu parametreler çalışma dışı bırakıldı. BULGULAR: Çalışma sonuçlarına göre septoplasti ve fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi gruplarında ameliyat öncesi döneme göre ameliyat sonrası, hem erkeklerde hem de kadınlarda nazal ünsüzler ve nazal cümle nazalans değerlerinde belirgin yükselmeler gözlendi. (p0,05). Kadın septorinoplasti grubunda ise ameliyat öncesi döneme göre ameliyat sonrası nazalans değerlerinde düşüş gözlendi ancak anlamlı farklılık saptanmadı. (p>0,05) Oral plozif cümle ve izole [a] ünlüsüne ait nazalans değerlerinde ise her üç ameliyat grubunda da ameliyat öncesi döneme göre ameliyat sonrası belirgin farklılık saptanmadı. (p>0,05) SONUÇ: Septoplasti ve fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisinin, ameliyat sonrası nazal kavitelerinin genişlemesine bağlı olarak nazal kelime ve cümlelerin nazalans skorlarında artış sağladığı saptandı. Fonksiyonel olarak burun tıkanıklığı şikayeti olmayan estetik kaygılar nedeniyle yapılan septorinoplastilerin nazal kavitede daralmaya yol açarak nazalans skorlarını düşürdüğü sonucuna varıldı. Anahtar Kelime: Nazalans, Praat, Septoplasti, Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi, Septorinoplasti
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study was to investigate the effects of septoplasty, functional endoscopic sinus surgery and septorhinoplasty on nasal consonants. METHOD: This prospective study was performed in 72 patients operated in the Department of Otorhinolaryngology and Head and Neck Surgery at Istanbul Medeniyet University Goztepe Training and Research Hospital, whose preoperative and postoperative 1st and 3rd month speech recordings were analysed. Seventy two patients were divided into three groups as patients underwent septoplasty, functional endoscopic sinus surgery and septorhinoplasty. Patients were asked to utter pre-determined words which contain [m] and [n] nasal consonants in the [a] vowel environment, as well as nasal sentences, oral sentences and sustained [a] vowel. Preoperative and postoperative nasalance values of patients who were divided into surgical groups were determined by using Praat Assisted Nasalance Meter developed by Kılıç during vocalization. The effect of the type of surgery on the change of nasalance values in the first and third months after the operation compared to the preoperative period was investigated. Acoustic parameters were measured during the study. However, these parameters were excluded from the study because the inconsistency of the measurement results and the pre and postoperative measurement results were not significantly different. RESULTS: According to the results of the study, in the septoplasty and functional endoscopic sinus surgery groups, nasal consonants and significant increase in nasal sentence nasalance values were found in both men and women postoperatively compared to the preoperative period (p0.05). In the female septorhinoplasty group, a decrease in postoperative nasal values was observed compared to the preoperative period, but no statistically significant difference was observed (p>0.05). No significant difference was found in oral sentence and isolated [a] vowel nasalance values in all three surgical groups compared to the preoperative period (p>0.05). CONCLUSION: We concluded that septoplasty and functional endoscopic sinus surgery resulted in an increase in the nasalance scores of nasal words and sentences due to the expansion of nasal cavities after surgery. We concluded that septorhinoplasty performed because of aesthetic concerns without functional nasal obstruction caused narrowing of the nasal cavity and reduced nasalance scores.