Teknokentlerde örgütsel kültür ile örgütsel yenilikçilik arasındaki ilişki: Yıldız Teknik Teknopark örneği
The relationship between organizational culture and organizational innovation in technologies: Yildiz Technical Technopark example
  1. Tez No: 605904
  2. Yazar: ELNUR HUSEYNLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF HAYKIR HOBİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Teknokent, Örgüt, Örgüt Kültürü, Örgütsel Yenilik, Technopolis, Organization, Organizational Culture, Organizational Innovation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Teknoloji ve Sanayi İktisadı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma Teknokent çalışanlarının örgütsel kültür davranışlarıyla örgütsel yenilikçilik davranışları arasındaki ilişkiyi incelemeye başladı. İlişkisel tarama modeli ile kurgulanan Araştırmaya Yıldız Teknik Üniversitesi Teknokenti'nde çalışan 273 kişi katılmıştır. Çalışmanın verileri anket yöntemi ile elde edilmiştir. Anket sorularının katılımcılara ulaştırılmasında yüz yüze anket tekniği kullanılmıştır. Toplam 33 sorudan oluşan anket üç bölümden oluşmaktadır. Anketin ilk bölümünde katılımcıların demografik bilgileri yer alırken ikinci bölümde örgütsel kültür, üçüncü bölümde ise örgütsel yenilikçilikle ilgili sorular yer almaktadır. Araştırma sonucunda katılımcıların örgütsel yenilikçilik ve örgütsel kültüre yönelik bakış açıları arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür. Bunun yanında katılımcıların örgütsel yenilikçilik görüşleri ile medeni durum yaş ve eğitim durumu arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study began to examine the relationship between organizational culture behaviors and organizational innovation behaviors of Teknokent employees. A total of 273 people working at Yıldız Technical University Technopolis participated in the study, which was designed with a relational screening model. The data of the study were obtained by questionnaire method. Face to face questionnaire technique was used to convey the questionnaire questions to the participants. The survey consists of 33 questions and consists of three sections. The first part of the questionnaire contains demographic information of the participants, the second part contains questions about organizational culture and the third part includes questions about organizational innovation. As a result of the research, it was seen that there is a significant and positive relationship between the participants' perspective on organizational innovation and organizational culture. In addition, it was observed that there was no significant difference between the participants' views on organizational innovation and marital status age and educational status.