İlkokul 2. 3. ve 4. sınıf köy ve kent okullarına devam eden çocukların resimlerinde doğayı anlatmadaki farklılıkların incelenmesi
The study of the differences of the reflection of nature in the drawings of 2. 3. and 4. graders who study in rural and civic schools
- Tez No: 606562
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET EMİN KAYSERİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: doğa, köy, kent, ilkokul, çocuk resimleri, nature, village, city, primary school, children's drawings
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Amaç: Bu çalışmada, ilkokul 2. 3. ve 4. sınıf köy ve kent okullarına devam eden çocuklara“doğa temalı resimler yaptırılarak bu resimler arasındaki farklılıkların incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada Nedensel Karşılaştırma Yöntemi kullanılmıştır. Çalışma üç aşamaya ayrılarak şekillenmiştir. Birinci aşamada, öğrencilere ”doğa“ temalı resimler yaptırılmıştır. Uygulamaya bir ders saati (40 dakika) ayrılmıştır. Çalışmanın geçerliliğini ve güvenilirliğini olumsuz yönde etkileyebilecek herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında elde edilen toplam 1384 resim bir havuzda toplanmış ve içerisinden yansız atama yöntemi kullanılarak 300 resim seçilmiştir. Çalışmanın üçüncü aşamasında köy ve kent okullarına devam eden çocuklara yaptırılan ”doğa“ temalı resimler, araştırmacı ve alanında uzman 2 sanat eğitimcisi tarafından ”Resim Değerlendirme Formu" na bağlı kalınarak değerlendirme yapılmıştır. Bulgular: Köy ve kent okullarına devam eden çocukların çalışmaları arasında anlamlı bir farkın olup olmadığı incelenmiştir. Hem köy de hem de kentte yaşayan öğrencilerin renk, çizgi, figür, orman, mera, tarla, çayır, nesne, gökkuşağı, göl, taş, çit, bulut, insan, ağaç, nehir, güneş, hayvanlar, dağlar, çiçekler ve genel ambiyans özellikleri bakımından birkaç özelliğinin farklılık göstermesine karşılık çoğu özelliğin benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuç: Yapılan araştırma sonucunda köy ve kent okullarına devam eden öğrenci resimlerinde anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is aimed to study the differences of nature themed drawings which were drawn by 2nd, 3rd, and 4th graders who study in rural and civic primary schools. Method: Causal-comparative method was used in this study. The study was divided into three stages. In the first stage, the students were asked to make nature drawings. They were given one course hour (40 minutes). In order not to affect the validity and reliability of the study negatively, no interferences were made. In the second stage of the study, 1384 pictures in total were collected and 300 pictures were selected among them randomly. In the third stage of the study, the nature drawings of 2nd, 3rd, and 4th graders who study in rural and civic schools were assessed by two art instructors in line with the drawing evaluation form. During the assessment, drawing evaluation form was used. Findings: It was studied to see whether there were any differences between the students who study in rural and civic schools or not. Although there were some differences in colors, lines, figures, forests, meadows, fields, prairies, objects, rainbow, lakes, rocks, fences, clouds, people, trees, rivers, sun, animals, mountains, flowers, and the general atmosphere, it was found out that the rest was similar. Results: The research result shows that there is not any statistically significant difference in the drawings of the students who study in rural and civic schools.