Mısırlı yazar Nebîl Fârûḳ'un 'Raculu'l-Mustehîl' adlı polisiye seri romanlarından 'el- İḫtifâu'l- Ğâmid' adlı romanının tematik ve teknik açıdan incelenmesi
The thematic and technical investigation of the novel 'al-Ikhtifau'l-Ghamid' from the dedective novel series of the 'Raculu'l-Mustehil' by The Egyptian writer Nabil Farouk
  1. Tez No: 606919
  2. Yazar: ŞENOL BUDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURULLAH YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Polisiye Roman, Dedektif Romanı, Polisiye Arap Romanı, Casus Roman, Mısır, Nebîl Fârûḳ (Nabil Farouk), Raculu'l-Mustehîl”, el-İḫtifâu'l-Ğâmid, Edhem Sabri, Ajan, Crime Novel, Detective Novel, Crime Arab Novel, Spy Novel, Egypt, Nebîl Fârûḳ (Nabil Farouk), Raculu'l-Mustehîl”, el-İḫtifâu'l-Ğâmid, Edhem Sabri, Agent
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Okuyucu tarafından büyük ilgi gören popüler edebî ürünlerden biri de polisiye romanlardır. Türk ve Arap edebîyatlarında bu türde eserler Batılı örneklerinden sonra ortaya çıkmış ve Arap okuyucular tarafından büyük bir ilgi ve beğeni görmüştür. Polisiye roman denilince Arap coğrafyasında akla ilk gelen yazarlardan biri kuşkusuz Mısırlı yazar Nebîl Fârûḳ'tur. Fârûḳ, yazdığı beş yüzün üzerindeki romanıyla zengin bir arşive sahiptir. Bu eserlerin büyük bir çoğunluğunu, polisiye (özellikle casus romanları), bilim-kurgu ve macera türünde popüler romanlar oluşturmaktadır. Nebîl Fârûḳ, 1984 yılında yazmaya başladığı kısa polisiye seri romanlarından sadece“Raculu'l-Mustehîl”(İmkânsızların Adamı) adlı romanlarından otuz altı yılda 170 eser vermiştir. Bu romanlar, casus roman türündedir ve yazımı hala devam etmektedir. Romanlardaki başkahraman Edhem Sabri karakteri, Ian Fleming'in James Bond karakterine benzemektedir. Yazarın milli ve manevi değerlere bağlı Mısırlı-Arap bir kahraman oluşturma gayesiyle yazdığı bu eserler, birçok Arap genci tarafından ilgiyle okunmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the popular literary products that attracted great interest by the reader is detective novels. In Turkish and Arabic literatures, such works emerged after Western examples and attracted great interest and appreciation by The Arab Readers. When it comes to detective novels, one of the first writers to come to mind in the Arab geography is undoubtedly the Egyptian writer Nebîl Fârûḳ. He has a rich archive with over five hundred novels he wrote. The majority of these works are popular novels in the genre of crime (especially spy novels), science fiction and adventure. Nebîl Fârûḳ, produced 170 works from his short detective serial novels, which he started writing in 1984, only from his novels“Raculu'l-Mustehîl”(Man of the Impossible) in thirty-six years. These novels are genre of spy novels and their writing is still ongoing. The protagonist Edhem Sabri in the novels is similar to that of Ian Fleming's James Bond character. These works, written by the author with the aim of creating an Egyptian-Arab hero based on national and spiritual values, are read with interest by many Arab youths.