Uluslararası raporlama standartları ve Çad'da uygulanabilirliği
International financial reporting standards and applicability in Chad
  1. Tez No: 607157
  2. Yazar: CHERİF MAHAMAT SALEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çad, OHADA, SYSCOHADA, IFRS, Chad, OHADA, SYSCOHADA, IFRS
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Çad devleti özelinde güvenilir finansal bilgi sunulması uluslararası muhasebe standartlarının uygulanması durumu ele alınmıştır. Diğer bir ifadeyle, çalışmada finansal bilgilerin tutulması ve sunulması sürecinin, OHADA ve / veya IASB'nin muhasebe standartlarına uygunluğunu araştırılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, teorik ve deneysel analizler yoluyla muhasebe standartlarının Çad Devleti muhasebe uygulamalarına ilişkin durum tespitini yapmaktır. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar, Çad bağlamında uluslararası muhasebe standartlarının uygulanabilirliği sorununu vurgulamamıza olanak sağlamıştır. Bu çalışmada ele alınan standartlar, Çad'ın muhasebe alanında onayladığı uluslararası sözleşmelerle ilgili olanlardır; Bunlar OHADA Uluslararası Muhasebe Standartları ve IASB Uluslararası Muhasebe Standartlarıdır. Çad'da uygulanan uluslararası muhasebe standartları, OHADA muhasebe standartlarıdır. Ancak, Muhasebe ve Finansal Raporlamaya ilişkin Yeknesak İşlem ve OHADA Muhasebe Sistemi, OHADA muhasebe standartlarına ek olarak, borsalarda işlem gören şirketler için IASB'nin uluslararası muhasebe standartlarının kullanılmasını da öngörmektedir. Borsada işlem gören şirketler bu nedenle çifte muhasebe sistemi uygulamaktadırlar; Bunlardan biri Çad devleti diğeri ise finansal piyasalar içindir.
Özet (Çeviri)
The presentation of reliable financial information in the Chad state has been addressed in the application of international accounting standards. In other words, our study investigates whether the process of keeping and presenting financial information complies with the accounting standards of OHADA and / or IASB. The aim of this study is to determine the accounting standards of Cad State accounting applications through theoretical and experimental analyzes. The results of this study allowed us to emphasize the applicability of international accounting standards in the context of Chad. The standards discussed in this study are those related to the international agreements that Chad has ratified in the accounting field; These are OHADA International Accounting Standards and IASB International Accounting Standards. The international accounting standards applied in Chad are OHADA accounting standards. However, in addition to the OHADA accounting standards, the Uniform Transaction and OHADA Accounting System for Accounting and Financial Reporting also requires the use of IASB's international accounting standards for companies traded in stock exchanges. These companies therefore apply a double accounting system; One of these is for the Chad state and the other for financial markets.