Doğumsal kalp hastalığı nedeniyle tedavi olmuş olan 9-14 yaş grubundaki çocukların fiziksel aktivitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the physical activities of children inthe 9-14 years old agalnst congenital heart disease
- Tez No: 607206
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR KULA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Doğumsal kalp hastalığı, Fiziksel aktivite, Children, Congenital Heart Disease, Physical Activity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giriş ve Amaç: Doğumsal Kalp Hastalığı (DKH) kardiyovasküler sistemdeki doğumda veya daha sonra tanımlanabilen, doğuştan olan yapısal veya fonksiyonel anomalileri içerir. Tüm çocuklar için hareket etmek, oyun oynamak ve aktivitelere katılmak bir ihtiyaçtır. Araştırmamızda, Doğumsal Kalp Hastalığı tedavi edilmiş hasta çocukların ve sağlıklı akranlarının fiziksel aktivitelerini güncel ölçekler çerçevesinde değerlendirerek karşılaştırmayı amaçladık. Materyal-Metod: Araştırma, Ekim 2018-Temmuz 2019 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Polikliniği (vaka grubu, n=40) ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğin'e (kontrol grubu, n=40) başvuran 9-14 yaş grubundaki çocukların fiziksel aktivitelerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılan tanımlayıcı bir çalışmadır. Vaka grubunda inaktif sayısı 6, orta derecede aktif 9 kişi iken kontrol grubunda düşük düzeyde aktif 16 kişi, aktif sayısı ise 7 kişidir. İki grubun aktiflik düzeyi karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir (p˃0,05). Veriler toplanırken, demografik bilgiler formu ile Kowalski tarafından geliştirilen, Sert ve Temel tarafından Türkçeye uyarlanan Fiziksel Aktivite Soru Formu kullanılmıştır. SPSS 20.0 programıyla analizi yapılmıştır. Bulgular: Katılımcılardan; 43 (%53,7)'ü kız, 37 (%46,3)'si erkek çocuğudur (p˃0,05). Vaka grubunda yer alan katılımcıların en fazla aldıkları DKH tanılarından, ASD tanısı alan 16, TOF tanısı alan 7 ve VSD tanısı alan 5 kişidir. Katılımcıların son yedi gün içerisinde yaptıkları aktiviteler karşılaştırıldığında; koşmak aktivitesi (p=0,013) ve jimnastik yapmak (p=0.014) aktivitesinde istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmuştur. Son bir hafta içinde beden eğitimi dersine katılım karşılaştırıldığında vaka grubunda anlamlı olarak daha düşük olduğu görülmüştür (p=0,001). Katılımcıların aktiflik düzeyleri karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir (p˃0,05). Sonuç: Çalışmamızda, DKH tanısı alan çocukların fiziksel aktivite konusunda yeterince aktif olmadığı belirlenmiştir. Herhangi bir komplikasyon olmadığı takdirde aktivite düzeyinin artırılmasının gerekliliği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
İntroduction: Heart Disease (CHD) includes congenital structural or functional anomalies in the cardiovascular system that can be identified at birth or later. It is a need for all children to move, play and participate in activities. In this study, we aimed to evaluate the physical activities of sick children treated with Congenital Heart Disease and their healthy peers according to current scales. Materials and Method: Research, October 2018-July 2019 dates This study is a descriptive study aimed to evaluate the physical activities of 9-14 age group children admitted to Gazi University Faculty of Medicine Hospital Pediatric Cardiology Polyclinic (case group, n = 40) and Pediatric Health and Diseases Polyclinic (control group, n = 40). In the case group, the number of inactive was 6, while the moderately active was 9, while in the control group there were 16 low active and 7 active. When the activity level of the two groups were compared, no significant difference was observed (p˃0.05). Demographic data form and Physical Activity Questionnaire developed by Kowalski and adapted to Turkish by Sert and Temel were used for data collection. SPSS 20.0 program was used for analysis. Results: Participants; 43 (53.7%) were girls and 37 (46.3%) were boys (p˃0,05). Among the participants in the case group, the most common CHD diagnoses were 16 patients with ASD, 7 patients with TOF and 5 patients with VSD. When the activities of the participants in the last seven days were compared; There was a statistically significant difference in the activity of running (p = 0.013) and doing gymnastics (p = 0.014). When participation in physical education course was compared in the last week, it was found to be significantly lower in the case group (p = 0.001). When the activity levels of the participants were compared, no significant difference was observed (p˃0.05). Conclusion: In our study, it was determined that children with CHD were not active enough in terms of physical activity. It is emphasized that the activity level should be increased in the absence of any complications.