Suçu ve suçluyu övme suçu
Praising the crime and the criminal
  1. Tez No: 607593
  2. Yazar: ASLI EKİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SÖZÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Övme, tahrik, ifade özgürlüğü, tehlike suçları, Praising, incitement, freedom of expression, danger crimes
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada suçu ve suçluyu övme suçu incelenmiştir. İşlenen bir suça veya işlediği bir suç sebebiyle bir kişiye yönelik övme fiilinin gerçekleştirilmesi bir düşünce açıklaması teşkil etmekte olup bu fiilin suç olarak düzenlenmesi, ifade özgürlüğünün sınırlandırılması anlamına gelmektedir. Suçu ve suçluyu övme suçu bir somut tehlike suçu teşkil etmekte olup, özellikle ifade özgürlüğünün sınırlandırılmasında gözetilen ilkeler bakımından tehlike suçlarının doğurduğu tartışmalar, ifadelerin gelişen teknolojiyle yeni şekillere dönüşmesi sebebiyle giderek artmaktadır. Bu çalışmada, güncel içtihatlar bağlamında övme kavramının mahiyeti açıklanarak, ifade özgürlüğünün korunması bakımından suç tipine yönelik bir kapsamlı bir değerlendirme yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
This study examines the crime of praising the crime and the criminal. The act of praising a crime or a person by the crime she/he committed constitutes a statement of thought, and the regulation of this act as a crime connotes the limitation of freedom of expression. The crime of praising the crime and the criminal constitutes a concrete danger crime. The controversies caused by danger crimes regarding the principles on the restriction of freedom of expression increases due to the transformation of expressions into new forms by developing technology. In this study, the nature of the concept of praising will be explained along with the current case-law. A thorough evaluation of the crime will be made in the scope of the protection of freedom of expression.