Proje yönetiminde liderlik ve motivasyon: PTT Dijital Arşivleme projesi örneği
Leadershi̇p and moti̇vati̇on on project management : Sample of PTT Di̇gi̇tal Archi̇vi̇ng Project
- Tez No: 607616
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENGİZ ÖZGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arşiv, Kamu Yönetimi, İşletme, Archive, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Proje, Liderlik, Lider Davranışları, Motivasyon, Dijital Arşivleme, Project, Leadership, Leader Behavior, Motivation, Digital Archiving
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, yönetim biçimi olarak proje yönetimi ve iş konusu olarak dijital arşivleme işini temel alarak, lider davranışlarını ve bu davranışların çalışan motivasyonu üzerindeki etkisini ortaya koymak için yapılmıştır. Çalışma, benimsenen yöntem bakımından, pozitivist yaklaşım; kullanılan araştırma yöntemi bakımından, anket araştırması; kapsadığı süre açısından, anlık; amacı açısından ise açıklayıcı araştırmadır. Araştırmanın evrenini“PTT Dijital Arşivleme Projeleri”, örneklemini ise“Ankara Tarih Arşiv Dijitalleştirme Projesi”çalışanları oluşturmaktadır. Ankete 46 çalışan katılım göstermiştir. Lider davranışları ve bu davranışların çalışan motivasyonuna etkisi olmak üzere iki ölçekten oluşan anket, 36 ifadeden oluşmaktadır. Çalışmanın teorik kısmında proje, proje yönetimi, motivasyon, liderlik, arşiv ve dijital arşivleme gibi, konu ile ilgili kavramlar açıklanmıştır. Uygulama kısmında ise SPSS programı kullanılarak bazı testler yapılmıştır. Yapılan testler sonucunda araştırmanın problemi, soruları ve hipotezlerine yönelik analizler yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda lider davranışları ile çalışan motivasyon düzeyi arasında güçlü bir ilişkinin olduğu, yani lider davranışlarının çalışan motivasyonu üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Yöneticinin iş yaparken sergilemiş olduğu davranışlar (iletişim biçimi, sorunları çözme yöntemi, karar alma vb. eylemlerin hepsini davranışın kavramının içine alabiliriz) astlarını olumlu ya da olumsuz yönde etkilemektedir. Araştırma dijital arşivleme projelerinde lider davranışları ve bu davranışların çalışan motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla yapıldığından, bu araştırmada yönetici davranışları-performans ilişkisi, yönetici davranışları-proje başarısı gibi konulara değinilmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted to reveal the leader behaviors and their effects on employee motivation based on project management as a form of management and digital archiving as a business subject. In terms of the method , the study is based on the positivist approach; in terms of the research method used, survey research; in terms of time covered, instant; in terms of purpose is descriptive research. The universe of the research consists of“PTT Digital Archiving Projects”and the sample was also on employees“Ankara Historical Digital Archive Project”. 46 employees participated in the survey. The questionnaire consisting of two scales, leader behaviors and the effect of these behaviors on employee motivation, consists of 36 statements. In the theoretical part of the study, related concepts such as project, project management, motivation, leadership, archive and digital archiving are explained. In the application part, some tests were performed by using SPSS program. As a result of the tests conducted, analyzes were made for the problems, questions and hypotheses of the research. As a result of the study, it was found that there is a strong relationship between leader behaviors and employee motivation level, that is, leader behaviors have an effect on employee motivation. The behaviors that the manager exhibits while doing business (communication style, method of solving problems, decision-making, etc. can include all the actions in the concept of behavior) affect their subordinates positively or negatively. Since the research was conducted to reveal the relationship between leader behaviors and employee motivation levels in digital archiving projects, the topics such as executive behaviors-performance relationship, executive behaviors-project success were not mentioned in this research.