Hûd sûresinin belâgat açısından incelenmesi
Examination of surat al-Hûd in view of rhetoric
  1. Tez No: 607642
  2. Yazar: GÜZİDE İLBEĞİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hûd Sûresi, Belâgat, Beyân, Bedi, Meânî, Surat al-Hud, Rhetoric, Bayân, Bedî, Ma'ânî
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kur'ân-ı Kerim'in anlaşılmasında indirildiği dilin anlaşılmasının önemi büyüktür. Bu bağlamda dilin edebî yönüne de vâkıf olunması büyük önem arz eder. Kur'ân'ı anlamak adına indiği dönemden günümüze kadar yapılan çalışmalar göstermiştir ki Kur'ân-Kerim'in en güçlü i'caz yönlerinden bir de belâgatıdır. Bu nedenle alimler ilk günden beri Kur'ân'ın belâgat yönünü de çalışmalarına konu etmişlerdir. Son yıllarda da sûreleri müstakil olarak ele alan araştırmalar yapılmaya başlanmıştır. Bizim çalışmamızda da Hûd Sûresinin belâgat özellikleri ve bunların anlamlara yansımaları üzerinde durulmuştur. Araştırmamız iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde konumuzun temeli olan belâgatın tarihsel gelişimi ve Hûd Sûresi içerisinde bulunan edebî sanatlar terimsel olarak kısaca izah edilmiştir. Birinci bölümde Hûd Sûresinin genel özellikleri aktarılarak konusu hakkında genel bir çerçeve çizilmiş, sûrenin isimlendirilmesi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise sûrenin ayetleri tek tek ele alınarak edebî yönden tahlil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is great importance to understand of language which was descended to understanding of the Holy Qur'an. In this context, it is very important to be aware of the literary aspect of language. In order to understand the Qur'an, the studies carried out from the time it came down to the present have shown that it is a rhetoric of the most powerful aspects of the laconical of the Qur'an. Therefore, scholars have been the subject of the rhetoric of the Qur'an since the first day. In recent years, researches have been started to deal with the suras as an independent. In our study, the eloquence features of Surat al-Hud and their reflections on the meanings were emphasized. Our research consists of two parts. In the introduction, the historical development of rhetoric, which is the basis of our subject, and the literary arts in Surat al-Hûd are explained briefly in terms. In the first chapter, the general characteristics of Surat al-Hud, which is the subject of our study, have been given and a general framework has been drawn about it and information has been given about the naming of surah. In the second chapter, the verses of the surah are examined one by one and analyzed in literary terms.