T.C. S. B. Ü. İzmir Tepecik Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde çalışan ebe ve hemşirelerin gündüz uykululuk hali ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
T. C. evaluation of daily sleeping and effecting factors of midwife and nurses working in İzmir Tepecik Health application and Research Center, Health Sciences University
- Tez No: 607698
- Danışmanlar: UZMAN TEVFİK TANJU YILMAZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Ebe, Epworth Uykululuk Ölçeği, Gündüz Uykululuk Hali, Nurse, Midwife, Epworth Sleepiness Scale, Daytime Sleepiness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: SSK İzmir Tepecik Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışma ebe ve hemşirelerdeki gündüz uykululuk halini ve ilişkili faktörleri belirlemek ve değerlendirmek amacıyla yapılmış kesitsel bir çalışmadır. Gereç ve Yöntem: İzmir Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan ebe ve hemşirelerden gönüllülük onamı alınmış 156 kişi çalışmaya dahil edildi. Çalışmamız tanımlayıcı, kesitsel bir çalışmadır. Çalışmada katılımcıların sosyodemografik özelliklerini, gündüz uykululuk halini ve ilişkili faktörleri belirleyebilecek bireysel özelliklerini ve davranışlarını sorgulayan bir anket formu ve Epworth Uykululuk Ölçeği (EUÖ) kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan n=156 kişiden EUÖ'den 10 ve daha yüksek puan alanların sayısı n=57'dir. Bu sayı tüm grubun %36,4'üne karşılık gelmektedir. Düzenli ve sağlıklı beslenmediğini ifade eden katılıcıların, düzenli ve sağlıklı beslendiğini ifade eden katılımcılara oranla gündüz uykululuk halinin istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde arttığı bulundu. Astım-bronşit gibi akciğer hastalıklarına sahip olduğunu ifade eden katılımcıların, bu hastalıklara sahip olmadığını belirten katılımcılara oranla gündüz uykululuk halinin istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde arttığı bulunmuştur. Sonuç: Hastanemizde görev yapmakta olan ebe ve hemşirelerin üçte birinden fazlasının gündüz uykululuk halinde oldukları sonucuna varıldı. Düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı olmayan katılımcıların ve astım-bronşit gibi kronik akciğer hastalıklarına sahip katılımcıların gündüz uykululuk halinin arttığı sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: This is a cross-sectional study to determine and evaluate daytime sleepiness and related factors in midwives and nurses. Materials and Methods: 156 volunteers were given consent from midwives and nurses working in Tepecik Training and Research Hospital of Izmir Health Sciences University. Our study is a descriptive, cross-sectional study. In our study, a questionnaire and Epworth Sleepiness Scale (ESS) were used to investigate the sociodemographic characteristics, daytime sleepiness and individual characteristics and behaviors of the participants. Results: Of the n = 156 people included in our study, the number of those who scored 10 or higher from the ESS was n = 57. This number corresponds to 36.4% of the whole group. It was found that daytime sleepiness was significantly increased compared to participants who stated that they were not eating regularly and healthy and those who stated that they were eating regularly and healthy. It was found that daytime sleepiness was significantly increased compared to participants who stated that they had lung diseases such as asthma and bronchitis than those who stated that they did not. Conclusion: It is concluded that more than one third of midwives and nurses working in our hospital are in daytime sleepiness. It was concluded that daytime sleepiness of participants without regular and healthy eating habits and participants with chronic lung diseases such as asthma and bronchitis increased.