Bazı III A grubu metal katyonlarının tek ve karışık ligand komplekslerinin sentezi, termal ve yapısal karakterizasyonları
Synthesis and structural characterization of single and mixed ligand complexes some group IIIA metal cations
- Tez No: 607769
- Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN ALİ KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Asesülfam, Nikotinamid, 10-fenantrolin, N-dietilnikotinamid, Acesulfame, Nicotinamide, 10-phenantroline, N-diethylnicotinamide
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez çalışması kapsamında, 3A grubunda bulunan ve +3 yükseltgenme basamağına sahip olan Alüminyum (Al) ve İndiyum (In) metal katyonlarının asesülfam ligandı ile tek ligand ve asesülfam-nikotinamid, N,N-dietilnikotinamid ve 1,10-fenantrolin içeren karışık ligandlı kompleks yapılarının sentezlenmesi amaçlanmıştır. Sentezlenen karışık ligand komplekslerin bileşimleri elemental analizle, yapısal özellikleri FTIR, UV-GB ve GC spektroskopisi ile, ısısal davranışları TGA/DTA/DrTGA analizi yöntemleri ile çalışılmıştır. Suni tatlandırıcı molekülü olarak endüstride çok sık kullanılan asesülfam ligandı yapısında bulundurduğu birçok aktif grup sayesinde koordinasyon kimyası içinde değerli bir ligand olarak dikkat çekmektedir. Kompleks yapılarında tek kristal elde edilecek şekilde çökelen katı malzeme oluşturma yeteneği ile de çalışılması kolay olan bir liganddır. Literatürde daha çok geçiş metalleri ile yapılmış olan çalışmaları bulunmakla beraber toprak elementleri ile olan çalışmalarına henüz rastlanmamıştır. Literatüre katkısı ve elde edilecek yapıların karakterizasyon çalışmaları ile endüstri için kullanılabilecek malzeme yönünden yapılacak çalışmalar önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis, Aluminum (Al) and Indium (In) metal cations in Group 3A with +3 oxidation state were mixed with the acesulfame ligand as a single ligand and mixed ligand containing acesulfame-nicotinamide/N,N'- diethylnicotinamide and 1,10-phenanthroline complex structures. Compositions of the synthesized mixed ligand complexes were characterized by elemental analysis, FT-IR, UV-Vis and GC spectroscopy techniques as well as TGA / DTA / DrTGA analysis were studied. As an artificial sweetener molecule, acesulfame ligand which is often used in the industry, is a valuable ligand in coordination chemistry, owing to the many active groups that are involved in the structure of it. It is also a ligand that is easy to work with the ability to form precipitated solid material to obtain a single crystal in complex structures. There are studies in the literature mostly obtained with transition metals, but these studies with earth elements have not been found yet. Literature contribution and characterization studies of the structures to be obtained and studies can be used for industry are important.