İntrauterin inseminasyonda zamanlama
Timing of intrauterine insemination
- Tez No: 608631
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET GÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İntrauterin inseminasyon, İnfertilite, Ovülasyon indüksiyonu, Intrauterine insemination, Infertility, Ovulation induction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: İnfertil hastaların tedavisinde intrauterin inseminasyon (IUI) önemli bir tedavi basamağıdır. Fakat IUI'ın zamanlaması konusunda net bir fikir birliği oluşmamıştır. Bu çalışmada ovülasyon indüksiyonunu takiben yapılan hCG(human chorionic gonadotropin) ile tetikleme sonrası IUI'ın eş zamanlı, 24 saat sonra veya 36 saat sonra yapılmasının klinik gebelik sonuçları üzerindeki etkisini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Bu randomize kontrollüprospektif çalışma Aralık 2017-Aralık 2018 tarihleri arasında infertilite polikliniğimize gebelik istemiyle müracaat eden ve intrauterin inseminasyon yapılan 123 hastayla yapıldı. Bütün hastalardan ayrıntılı anamnez alındı vehastaların ayrıntılı jinekolojik muayeneleri yapıldı. Bazal hormon değerleri ile foliküler fazda çekilen histerosalpingografi(HSG)'leri ve eşlerinin spermiyogramları değerlendirildi. Hastalar 3 gruba kategorize edildi. Grup1(çalışma grubu) hCG ile ovülasyon tetiklenmesi aynı gün IUI yapılanlar. Grup2(çalışma grubu) hCG ile ovülasyon tetiklenmesinden 24 saat sonra IUI yapılanlar. Grup3(kontrol grubu) hCG ile ovülasyon tetiklenmesinden 36 saat sonra IUI yapılanlar. Bulgular:Çalışma kriterlerine uygun olan 123 hasta ve 198 siklusun verileri incelendi. 48 siklusta 0. Saatte, 66 siklusta 24. Saatte ve 84 siklusta 36. Saatte IUI yapıldı. 198 siklusta 29(%14,6) gebelik elde edilmiştir. Hasta sayısı üzerinden hesaplandığında gebelik başarısı %23,5 olarak tespit edilmiştir. IUI zamanlamasına göre oluşturulan gruplarda 1. Gruptaki 48 siklusta 9(%18,8) gebelik, 2. Gruptaki 66 siklusta 9(%13,6) gebelik ve 3.gruptaki 84 siklusta 11(%13,1) gebelik elde edilmiştir. Tüm gruplar karşılaştırıldığında IUI zamanlamasının gebelik elde edilmesine etki etmediği görülmüştür(p=0,65). Sonuç: İntrauterin inseminasyonun, hCG ile tetikleme sonrası eş zamanlı, 24 saat sonra veya 36 saat sonra yapılmasının klinik gebelik sonuçları üzerinde herhangi bir fark oluşturmadığını gözlemledik. IUI prosedürlerinde zamanlamanın esnek bir şekilde yapılması işlemin başarısını kötü yönde etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
Aim:Intrauterine insemination (IUI) is an important step in the treatment of infertile patients. However, the optimum timing for IUI is controversial. In this study, we aimed to compare clinical pregnancy outcomes of the patients inseminated just after trigger, after 24 hours from trigger and 36 hours from trigger. Methods: A randomised controlled prospective study was conducted and 123 patients were inclueded who is admitted to infertility clinic of a tertiary center and planned to treat with intrauterine insemination between December 2017 and December 2018. Patient's demographic features, anamnesis, spermiograms of the partners, histerosalphingograpy, laboratory results and gynecological examination details were recorded. Patients were divided into 3 groups. IUI performed just after the ovulation trigger with hCG as Group 1(study group), IUI performed 24 hours after ovulation triggered with hCG was described as Group 2(study group),IUI performed 36 hours after ovulation triggered with hCG was described as Group 3 (control group). Results: 123 patients and 198 cycles were included in the study. 84 cycles were inclueded in Group 1, 66 cycles were inclueded in Group 2 and 48 cycles were inclueded in Group 3. Overall pregnancy rate of the study group was 29/198 (14,6%) per cycle and 23,5 % per patients. 9(%18,8) patients achieved clinical pregnancy in Group 1, 9 (%13,6) clinical pregnancy in Group 2 and 11 (%13,1) clinical pregnancy in Group 3. Groups were compared regarding clinical pregnany rates and no statistically significant difference was found between groups. Conclusion: We did not found any clinical pregnancy rate difference between the study groups. Inseminated after trigger, 24 hours from trigger and 36 hours from trigger did not have any effect on pregnancy outcomes. Flexible timing of insemination could be ordered in patients with explained infertility undergoing IUI treatment.