Tek taraflı meme cerrahisi geçirecek hastalarda serratus plan bloğu ile erektor spina plan bloğunun postoperatif analjezi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparision of the effects of serratus plane block and erector spinae plane block on postoperative analgesia in patients undergoing unilateral breast surgery
  1. Tez No: 608632
  2. Yazar: KERİM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE SURHAN ÇINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Meme cerrahisi, serratus plan bloğu, erektor spina plan bloğu, postoperatif analjezi, Breast surgery, serratus plane block, erector spinae plane block, postoperative analgesia
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: İnterfasyal plan bloklarının, daha kolay uygulanabilirliği ve daha az komplikasyon riski nedeniyle postoperatif analjezi amaçlı kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Çalışmamızda tek taraflı meme cerrahisi geçirecek hastalarda serratus plan bloğu (SPB) ve erektor spina plan bloğunun (ESPB) postoperatif analjezi üzerine etkilerinin karşılaştırılmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma, etik kurulu onayı ve hastalardan yazılı izin alınarak, elektif meme cerrahisi uygulanacak American Society of Anesthesiologists (ASA) skoru I-II olan 18-65 yaş grubu 70 hastada gerçekleştirildi. Çalışma prospektif, randomize ve tek kör olarak planlandı. Hastaların demografik verileri kaydedilerek rutin monitorizasyon ve genel anestezi indüksiyonu uygulandı. Hastalar SPB (Grup S) ve ESPB (Grup E) yapılan grup olarak ikiye ayrıldı. Her iki gruba 25 mL % 0.25 bupivakain uygulandı. Tüm hastaların kalp atım hızı (KAH) ve ortalama arter basıncı (OAB) indüksiyon öncesi, indüksiyon sonrası ve intraoperatif her 30 dakikada bir kaydedildi. Postoperatif dönemde intravenöz tramadol ile hasta kontrollü analjezi (HKA) uygulandı. Blok yapımından ilk analjezi uygulama ihtiyacına kadar geçen süre“analjezi süresi”olarak tanımlandı ve kaydedildi. Toplam kullanılan tramadol miktarı ve kaç defa analjezi ihtiyacı olduğu kaydedildi. KAH, OAB ve vizüel analog skala (VAS) skoru postoperatif 30. dk., 1, 2, 4, 6, 12 ve 24. saatlerde kaydedildi. Komplikasyonlar 24 saat boyunca (bulantı/kusma, hipotansiyon, bradikardi, pnömotoraks, kaşıntı) kaydedildi. Bulgular: Toplam 74 hasta çalışmaya dahil edildi. Grup S'de 2 hasta, Grup E'de 2 hasta çalışma dışı bırakıldı. Demografik verilerde, intraoperatif ve postoperatif hemodinamik verilerde her iki grupta istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Analjezi süresi Grup S'de 290 dk ve Grup E'de 395 dk bulundu. İstatistiksel olarak Grup E'de anlamlı uzun bulundu (p0.05). Sonuç: Tek taraflı meme cerrahisi geçirecek hastalarda erektor spina plan bloğunun postoperatif analjezi üzerine daha etkin olduğunu sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: Interfacial plan blocks are becoming more widely used for postoperative analgesia because of their easier applicability and less risk of complications. In this study, we aimed to compare the effects of serratus plane block (SPB) and erector spinae plane block (ESPB) on postoperative analgesia in patients undergoing unilateral breast surgery. Materials and Methods: The study was conducted in 70 patients of American Society of Anesthesiologists (ASA) I-II group 18-65 years of age who underwent elective breast surgery with the approval of the ethics committee and written permission from the patients. The study was planned as prospective, randomized and single-blind. Demographic data of patients were recorded and routine monitoring and induction of general anesthesia were performed. The patients were divided into two groups as SPB (Group S) and ESPB (Group E). 25 mL 0.25% bupivacaine was administered to both groups. Heart rate (HR) and mean arterial pressure (MAP) of all patients were recorded before induction, after induction and intraoperatively every 30 minutes. Patient controlled analgesia (PCA) was performed with intravenous tramadol in the postoperative period. The time from block performing to first analgesia requirement was defined and recorded as“analgesia time”. Total amount of tramadol used and the number of times analgesia needed were recorded. HR, MAP and visual analogue scale (VAS) scores were recorded at 30 min, 1, 2, 4, 6, 12 and 24 hours postoperatively. Complications were recorded for 24 hours (nausea / vomiting, hypotension, bradycardia, pneumothorax, pruritus).Results: 74 patients were included in the study. 2 patients in group S and 2 patients in group E were excluded from the study. There was no statistically significant difference in demographic data, intraoperative and postoperative hemodynamic data in both groups (p> 0.05). Analgesia duration was 290 min in group S and 395 min in the group E. Statistically significant difference was found in group E (p 0.05). Conclusion: It was concluded that ESPB was more effective on postoperative analgesia in patients undergoing unilateral breast surgery.