Dupuytren hastalığında ex vivo hyalüronik asit uygulamasının miyofibroblastlar ve kollajen tiplerinin değişimi üzerindeki etkilerinin araştırılması
Dupuytren hastaliğinda ex vivo hyalüronik asit uygulamasinin miyofibroblastlar ve kollajen tiplerinin değişimi üzerindeki etkilerinin araştirilmasi
  1. Tez No: 608633
  2. Yazar: CEM BERKAY SINACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAYE FİLİNTE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Dupuytren, hyalüronik asit, fibroblast, kollajen, Dupuytren, hyaluronic acid, fibroblast, collagen
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç Dupuytren hastalığı, palmar fasyanın anormal kalınlaşması sonucu fibrozis, palmar nodüller ve parmaklarda kontraktürlerle sonuçlanan, yaygın görülen ve tedavisi zor bir hastalıktır. El fonksiyonlarının yeniden kazandırılabilmesinden dolayı hastalığın cerrahi tedavisinde tatmin edici sonuçlar elde edilmektedir. Kollajenaz ve steroid enjeksiyonları gibi medikal tedavi modaliteleri de mevcut fakat nüks oranları yüksektir. Son yıllarda kullanımı yaygınlaşan ve ekstraselüler matriksin önemli bir komponenti olan hyalüronik asitin fibroblastlar ve kollajen üzerinde antifibrotik etkileri olduğu görülmüştür. Yapılan araştırmalarda hyalüronik asitin fibroblast proliferasyonunu azalttığı, tip1/tip3 kollajen oranını artıdığı ve miyofibroblast aktivitesini sınırladığı gösterilmiştir. Dupuytren hastalığının patogenezinde artmış fibroblast ve miyofibroblast aktivitesi ve tip3/tip1 kollajen oranında artış olmasından yola çıkarak hyalüronik asitin bu hastalıkta kullanılabilecek medikal tedavi yöntemleri arasına girebileceği, hastalığın erken evrelerinde uygulandığında cerrahi ihtiyacını azaltabileceği ve ileri evrelerde cerrahiyle kombine şekilde uygulandığında nüks oranlarını azaltabileceği düşünülmüştür. Yöntem Çalışma kliniğimizde ameliyat edilen 4 adet hasta ile gerçekleştirildi. Her hastanın patolojik palmar fasyası ve sağlıklı ön kol yüzeyel kas fasyasından doku örnekleri alınarak fibroblastlar kültüre edildi. Kültür ortamları daha sonra ikiye bölünerek birer gruba 24 saat boyunca 100 μg/ml HA maruziyeti uygulandı. Ardından western blot yöntemi ile α-SMA, kollajen tip1 ve kollajen tip3 ölçümleri yapıldı. Bulgular HA eklenen sağlıklı ve dupuytren hastalıklı dokularda kontrol gruplarına göre kollajen tip3/tip1 oranında anlamlı düşüş saptandı. HA eklenen sağlıklı dokularda kontrol gruplarına göre miyofibroblast tanısal markerı olan α-SMA nın anlamlı ölçüde azalmadığı görüldü. HA eklenen dupuytren hastalıklı dokularda kontrol gruplarına göre miyofibroblast tanısal markerı olan α-SMA nın istatistiksel olarak anlamlı ölçüde azaldığı saptandı. Sonuç Yapmış olduğumuz çalışmanın sonucu hyalüronik asitin dupuytren hastalığının patogenezinde rol oynayan tip3/tip1 kollajen artışı ve miyofibroblast aktivitesi artışı gibi süreçleri geri çevirdiğini göstermiştir ve bu sayede hastalığın cerrahi dışı tedavi seçenekleri arasında yeni bir seçenek olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim Dupuytren's disease is a frequently seen condition with a difficult treatment, manifests with fibrotic palmar nodules and contractures of the fingers as a result of abnormal thickening of the palmar fascia. Surgery is a choice of treatment, usually with satisfying results in terms of functional recovery of the hand. Various non-surgical treatment modalities like collagenase and steroid injections have been described but their recurrence rates are high. Hyaluronic acid, a major component of the extracellular matrix, has become popular over the past several years. The hypothesis of this research is based on the fact that HA reduces the fibroblast proliferation, increases the type1/type3 collagen ratio and limits the myofibroblast activity which has been proven by previous studies on the subject. The pathology behind Dupuytren's disease is the very same condition of increased myofibroblast/fibroblast activity and type3/type1 collagen ratio; therefore the purpose of the research was to open the path on the way to define the usage of HA as a new approach at medical treatment. As a treatment modality, it may diminish the need for surgery when used at early stages of the disease and also may decrease the recurrence incidence when used in combined with surgery at advanced stages. Method Our research has been done with 4 patients operated at our clinic. Each patient's pathological palmar fascia and healthy superficial forearm fascia samples were taken and obtained fibroblasts were cultivated. Each culture medium than divided into two groups and 100 μg/ml of HA applied for the following 24 hours to one of the groups. Collagen type1, collagen type3 and α-SMA measurements were performed via western blot technique. Results Collagen type3/type1 ratio showed a significant decrease at HA applied experiment groups, both healthy and pathological tissues, in comparison to control groups. Myofibroblast diagnostic marker α-SMA was another parameter studied, while HA administered healthy tissue groups didn't show any significant difference regarding α-SMA; HA administered pathological tissue groups revealed a statistically significant decrease at α-SMA levels. Conclusion Our results revealed that HA has reversing effects on the pathogenesis of Dupuytren's disease; such as lowering type3/type1 collagen ratio and limiting myofibroblast activity. Hence with further studies, HA may become a promising non-surgical treatment modality.