Polikistik over sendromlu hastalarda serum sisteinil lökotrien düzeylerinin önemi
The importance of serum cysteinyl leukotriene levels in patients with polycystic ovary syndrome
  1. Tez No: 608638
  2. Yazar: HARİKA GÜMGÜMCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. HACER CAVİDAN GÜLERMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, Sistenil lökotrien, inflamasyon, kardiyovasküler hastalık risk skoru, Polycystic ovary syndrome, cysteinyl leukotriene, ınflammation, Cardiovascular disease risk score
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, inflamatuar bir mediatör olan sisteinil lökotrien (CysLTs) düzeylerinin Polikistik Over Sendromu (PKOS) tanısı konulmuş hastalar ile sağlıklı bireyler arasında karşılaştırılması, kardiyovasküler risk faktörleri ile ilişkisinin değerlendirilmesi, inflamatuar kökenli bir hastalık olan PKOS patofizyolojisinde rol oynayıp oynamadığının araştırılması ve PKOS'un uzun dönem etkileri sonucu olarak ortaya çıkabilen kardiyovasküler hastalıkların ön tanısında kullanılabilecek bir belirteç elde edilip edilemeyeceğinin araştırılmasıdır. MATERYAL VE METOD: Çalışmamız, İnfertilite/PKOS ve Jinekoloji polikliniklerine başvuran 18-35 yaş arası, Rotterdam kriterlerini kullanarak PKOS tanısı almış 43 hasta ve kontrol grubu olarak 41 adet sağlıklı gönüllü kadını kapsamaktadır. Prospektif kesitsel bir çalışmadır. Çalışmaya dahil edilen tüm katılımcıların antropometrik ölçümleri kaydedilmiştir. Çalışmaya katılan tüm bireylerin menstrüasyonun 2. veya 3. günü, 8 saatlik açlığı takiben serum CysLTs düzeyleri ölçülmek üzere kanları alınmıştır ve tüm kanlar ölçüm gününe kadar -80 ˚C'de bekletilmiştir. Power analizi sonucu belirlenen çalışma örneklem büyüklüğüne ulaşılınca hasta alımına son verilmiştir. PKOS ve kontrol gruplarından alınan kan örneklerinde ELISA tekniği kullanılarak serum CysLTs düzeyleri ölçülmüştür. Çalışmaya katılan tüm bireylerin total testesteron, 1,4-androstenedion, açlık kan şekeri, insülin, CRP ve serum lipit düzeyleri (LDL, HDL, trigliserid, total kolesterol) dosya kayıtlarından bakılarak çalışma formlarına kaydedilmiştir. İnsülin rezistansı HOMA-IR formülü ile hesaplanmıştır. Lipid Accumulation Product (LAP) indeksi değerlendirilmiş ve metabolik sendromun olup olmadığı araştırılmıştır. Tüm katılımcılar için 30 yıllık Framingham kardiyovasküler hastalık risk skorları hesaplanmıştır. Tüm verilerin istatistiksel analizi için SPSS 22 (Statistical Package for Social Sciences) programı kullanılmıştır. Çalışmamız için Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu (2011- KAEK- 19)'ndan 19 Mart 2019 tarihinde onay alınmıştır. BULGULAR: PKOS'lu hastalar (median 814,50±1151,76 pg/ml) ile kontrol grubu (median 814,14±1044,25 pg/ml) arasında serum CysLTs düzeyleri açısından istatiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p=0,423). PKOS'lu hastalarda VKİ, bel çevresi, insülin rezistansı, açlık kan şekeri, insulin, trigliserid, total testosteron, Ferriman–Gallawey skoru, LAP indeksi, metabolik sendrom varlığı kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek; HDL ise düşük bulunmuştur. Androstenedion, CRP, LDL, total kolesterol seviyeleri açısından PKOS ve kontrol grupları arasında ilişki bulunmamıştır.Yapılan korelasyon analizinde; Framingham risk skorları, LAP indeksi, açlık insülin, insülin rezistansı, lipid düzeyleri, testosteron, androstenedion, CRP parametreleri ile serum CysLTs seviyeleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p > 0,05). SONUÇ:18-35 yaş arası PKOS hastalarının serum CysLTs düzeyleri, aynı yaş grubundan olan normal sağlıklı popülasyonla kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Literatürde, PKOS hastalarında CysLTs düzeyleri ile ilgili yapılmış çalışma bulunamamıştır ve çalışmamızın bu yönden bir ilki oluşturduğu düşünülmektedir. Çalışmaya dahil edilen hasta sayısının kısıtlı, yaş aralığının genç oluşu ve bu nedenle muhtemel kardiyovasküler hastalık bulgularının henüz belirgin olarak ortaya çıkmamış olması nedeni ile çalışmamızın zayıf yanları bulunmaktadır. Yanısıra, çalışmaya katılan bireylerin hem PKOS hem de kontrol grubunda ağırlıklı olarak düşük VKİ'ye sahip olmasının da çalışma sonuçlarını etkilemiş olabileceğini düşündük. PKOS-CysLTs mekanizmasının ve kardiyovasküler hastalık ile ilişkisinin aydınlatılması için daha kapsamlı ve geniş populasyonlu çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Importance of Serum Cysteinyl Leukotriene Levels in Patients with Polycystic Ovary Syndrome OBJECTIVE: This study aims to compare the levels of cysteinyl leukotrienes (CysLTs), an inflammatory mediator, between the patients diagnosed with polycystic ovary syndrome (PCOS) and healthy individuals, and to evaluate their correlation between cardiovascular risk factors, and to investigate their impacts on PCOS which is a inflamatuar driven disease. Additionally, this study aims to seek for a marker that can be utilized in the pre-diagnosis of the diseases that may arise due to the long term effects of PCOS. MATERIAL and METHODS:The study covers 43 women in the age of 18-35 who are diagnosed with PCOS as a result of their admissions to infertility/PCOS and Gynecology outpatient clinics and 41 healthy volunteer women who are in the age 18-35. The patients meeting Rotterdam Criteria were involved in the PCOS group. The is a prospective cross-sectional study. Anthropometric features of all cases were recorded. In the 2nd and 3rd days of menstruation, following the 8 hours hunger, blood tests of all patients were measured to observe CysLTs levels and the tubes that contain patients' blood was stored in -80 ˚C. The patient intake was terminated when reaching the sampling size determined as a result of the Power analysis. In the shade of the ELISA technique, Syrum CysLTs levels were measured according to blood samples taken from PCOS and control groups.Total testosterone, 1,4-androstenedione, fasting insulin, blood glucose levels, CRP, testosterone, androstenedione and lipid parameters (LDL, HDL, triglyceride, total cholesterol) were recorded into the forms by analyzing patient files. Insulin resistance was measured with a HOMA-IR test. Lipid Accumulation Product (LAP) index was evaluated and the presence of metabolic syndrome was investigated. Serum CysLTs level was measured by ELISA technique. Additionally, 30 years Framingham cardiovascular risk score was calculated for all participants. The gathered data were statistically analyzed via SPSS 22 (Statistical Package for Social Sciences) software. The research approval was obtained from the Health Science University Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Women's Health Training and Research Hospital Clinical Research Ethics Committee (2011- KAEK-19) on 19 March 2019. RESULTS:The results reveal that there is not a statistically significant difference in serum CysLTs levels of patients with PCOS (814.50 ± 1151.76 pg / ml) and control cases (814.14 ± 1044.25 pg / ml) (p = 0.423). BMI, waist circumference, HOMA-IR, fasting blood glucose, insulin, triglyceride, total testosterone, Ferriman-Gallawey score, LAP index, presence of metabolic syndrome are significantly higher in patients with PCOS and HDL levels are lower. Results also reflect that there is not a correlation between PCOS and control groups in terms of androstenedione, CRP, LDL, total cholesterol parameters. The correlation analysis reveals that Framingham risk scores, LAP index, fasting insulin, lipid parameters, lipid parameters, testosterone, androstenedione, CRP levels, and serum CysLTs parameters were not statistically correlated (p > 0,05). CONCLUSION:There is not a significant difference between the PCOS patients who in the age of 18-35 and normal healthy population of the same age group in terms of Serum CysLTs levels. CysLTs levels in PCOS patients are not studied in the literature yet and this study is one of the first studies. Small number of patients, young age range, low risk of developing cardiovascular disease at a young age are the main limitations of the study. In addition, we thought that the inclusion of women participants mostly with low BMI in both PCOS and control groups may have influenced the results of the study. As a future research, the studies that can be conducted with more comprehensive and large populations are recommended to illuminate the mechanism of PCOS-CysLTs and its relationship with cardiovascular disease