Mobbingin örgütsel sinizme etkisi; Mersin ili tekstil sektörü çalışanları üzerine bir uygulama
Effect of mobbing on organizational cynicism; An application on textile sector workers of Mersin province
  1. Tez No: 608787
  2. Yazar: CENGİZ KÜÇÜKKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UFUK ORHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, Örgütsel sinizm, Tekstil sektörü, Mobbing, Organizational cynicism, Textile industry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmanın amacı, emek yoğun tekstil sektöründe çalışan işgörenlerin, mobbing algılarının örgütsel sinizm algı düzeylerine etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini Mersin ili tekstil sektörü çalışanlarından 214'ü kadın ve 225'i erkek olmak üzere toplam 439 işgören oluşturmaktadır. Araştırmada iki değişken ortalamaları arasındaki farkın anlamlılığı için t testi, ikiden fazla değişken ortalamaları arasındaki farkın anlamlılığı içinde tek yönlü analiz (ANOVA), mobbing ölçeği ve alt boyutlarının, örgütsel sinizm ve alt boyutlarını yordama durumunu ortaya koymak amacıyla da çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada üç ölçek kullanılmıştır. Bunlardan ilki, işgörenlerin kişisel bilgilerini elde edebilmek amacıyla hazırlanan demografik ölçektir. İkinci olarak, işgörenlerin mobbing algılarının belirlenmesi için Leymann (1990) tarafından geliştirilen beş alt boyut ve kırk beş ifadeden oluşan mobbing ölçeği kullanılmıştır. Son olarak, işgörenlerin örgütsel sinizme ilişkin algılarını belirlemeye yönelik Dean vd. (1998) tarafından geliştirilen örgütsel sinizm ölçeği kullanılmıştır. Çalışmamızın sonuçları arasında, mobbing ile örgütsel sinizm arasında pozitif ilişki bulunmuştur. Mobbingin alt boyutlarından; kişinin itibarına yönelik saldırılar, kendini gösterme ve iletişim oluşumuna yönelik saldırılar, sosyal ilişkilere yönelik saldırıların, örgütsel sinizmi ve alt boyutlarını (bilişsel, duyuşsal, davranışsal) etkilediği tespit edilmiştir. Mesleki durumu ve yaşam kalitesine saldırıların, örgütsel sinizm ve alt boyutlarını etkilemediği tespit edilmiştir. Sağlığına yönelik saldırıların, bilişsel sinizmi ve (genel) örgütsel sinizmi etkilemediği fakat duyuşsal ve davranışsal sinizmi boyutu etkilediği tespit edilmiştir. Mobbing ve örgütsel sinizm kavramlarının tanımlayıcı faktörlere göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Bu farklılıklar aralarında pozitif ilişki bulunan mobbing ve örgütsel sinizm kavramlarının işletmelerin verimliliği açısından önemli olduklarını göstermektedir. Çalışmanın bulguları açısından yazına ve ilgili sektörlere katkı sağlayacağı ümit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effect of mobbing perceptions on organizational cynicism perception levels of workers working in the labor-intensive textile industry. A total of 439 employees, 214 of whom were women and 225 of whom were men, were employed in the textile sector of Mersin province. In the study, t test for the significance of the difference between two variable averages, one-way analysis (ANOVA) for the significance of the difference between two variable averages, mobbing scale and multiple regression analysis were used to determine the status of sub-dimensions, organizational cynicism and sub-dimensions. Three scales were used in the research. The first is the demographic scale, which is designed to obtain the personal information of employees. Second, the mobbing scale, consisting of five sub-dimensions and forty-five expressions developed by Leymann (1990), was used to determine the mobbing perceptions of workers. Finally, Dean et al.aimed at determining employees ' perceptions of organizational cynicism. The organizational cynicism scale developed by (1998) was used. The results of our study showed a positive relationship between mobbing and organizational cynicism. From the lower dimensions of mobbing; attacks on one's reputation, attacks on self-expression and communication formation, and attacks on social relationships have been found to affect organizational cynicism and its lower dimensions (Cognitive, Affective, Behavioral). Attacks on occupational status and quality of life have been found not to affect organizational cynicism and its sub-dimensions. It has been found that attacks on health do not affect cognitive cynicism and (general) organizational cynicism, but affect affective and behavioral cynicism in size. Concepts of Mobbing and organizational cynicism have been found to differ by identifying factors. These differences show that the concepts of mobbing and organizational cynicism, which have a positive relationship between them, are important for the efficiency of businesses. It is hoped that the study will contribute to the summer and related sectors in terms of its findings.