Jean Paul Sarte'da başkası ile ben arasındaki ilişki bağlamında bakış fenomeni
The phenomenon of the gaze in the context of the relationship of the other and i in Jean Paul Sartre's literary works
- Tez No: 609043
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN GÜNDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Sartre, Bakış, Başkası, Kendi için varlık, Kendinde Varlık, Varlık Ve Hiçlik, Bulantı
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
daha sonra doldurulacaktıBu çalışmamızda J. P. Sartre'ın Varoluşçuluk hakkındaki görüşleri temelinde, işin içine varlık anlayışını da katarak başkasıyla olan ilişkimiz bağlamında bakış fenomenini incelemeye çalıştık. Felsefi görüşlerini incelerken temel kaynağımız ele aldığımız konuyu büyük bir ustalıkla işlediği Varlık ve Hiçlik kitabı oldu. Konunun daha kavranılabilir olabilmesi açısından başkası ile olan ilişkilerimizin bakış fenomeni çerçevesinde örneklerle ele alındığı edebi eserlerine atıfta bulunduk. Başkası ile ben arasındaki ilişkide bakış fenomenini“Ben”için yapıcı ve yıkıcı tarafları ile ele aldık: Bir tarafta özgürlüğümü istila eden düşmanca bakış, diğer tarafta beni yapmakta olduğum şeyin bilinci ile yüzleştiren, eylemlerim üzerine düşünüp onları yeniden kurmama temel oluşturan yapıcı bakış. Her ikisinde de ortak olan, bakışın, başkasından geliyor oluşudur, fakat ikinci olarak ele aldığımız bakış benim uygunsuz bir davranışta yakalayıp fark etmesi bakımından yapıcı olarak ele alınır. Bakış fenomeni çerçevesinde başkasıyla aramdaki ilişkiyi“ Kendisi için varlık”,“Ben”,“Kendinde Varlık”ve“Başkası”kavramlarıyla ele alıp özneler arası bir iletişimin imkanları üzerine tartıştık. Çalışmamız, bu sayede başkaları ile olan ilişkimizi ne şekilde kurmamız gerektiği sorusunu cevaplamaya imkan tanımıştır.
Özet (Çeviri)
In the present study, we had investigated the phenomenon of the gaze, in consideration of J. P. Sartre's thoughts about existetialism, within the context of our relationship with the others, integrating the concept of being. While we had been investigating his thoughts, our primary source had been Being and Nothingness in which he had examined the subject we had been addressed. We had referred to his literary works in which our relationshiip with the others had been examinened with examples within the frame of the phenomenon of the gaze with regards to comprehensibility. We had adredressed the issue of the phenomenon of the gaze in the relationship of the other and I in its constructive and destructive aspectts. On one hand, a hostile gaze which is overwhelming my freedom, on the other hand a constructive gaze which is confronting me with the awareness of what I am on the point of doing, forming a basis to reconstruct my actions after considering on them. What is common in both is that the glance is perceived by the others.But the second gaze we had examined , is considered constructive just because ı got caught on the very act. We had discussed the possibilities of the communication between subjects, addressing to the relationship between the other and I, with the notions of , being-for-itself, I, being-in-itself and the Other. Thus our study enabledus to answer the question of how shoul we constructour relationship with others. KeyWords: Sartre, Gaze, Other, being-for-itself, being-in-itself, Being and Nothingness, Nausea