The impact of financial development on income inequality and poverty: The case for Turkey
Finansal gelişmenin gelir eşitsizliği üzerindeki etkisi: Türkiye örneği
- Tez No: 609220
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GONCA KONYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Financial Development, Income Inequality, Poverty
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu tez, Türkiye'nin 26 alt bölgesinden elde edilen verileri kullanarak finansal kalkınmanın gelir eşitsizliği üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Finansalkalkınmagöstergesi, nakit kredilerin GSYH'ye oranıdır. Gelir eşitsizliği göstergeleri S80/S20 oranı, gini katsayısı ve yoksulluk düzeyidir. Finansal kalkınma göstergesinin gelir eşitsizliği göstergelerine etkisi, 2014-2017 dönemiboyunca karma EKK tahminyöntemikullanılarakanalizedilmektedir. Ana ampirik sonuçların sağlamlığını test etmek için kontrol değişkenler kullanılmaktadır. Kontrol değişkenler eğitim seviyesi, enflasyonoranı, işsizlik oranı ve nüfus artışından oluşmaktadır. Eğitim seviyesi bir sosyal sermaye göstergesi olarak kabul edilmektedir. Enflasyon oranı ve işsizlik oranı ise makroekonomik göstergelerdir. Ampirik sonuçlara göre, finansal kalkınma gelir eşitsizliğini iyileştirmemekte, aksine bozmaktadır. Ancak, modele dahil edilen kontrol değişkenler finansal kalkınmanın bu etkisinde belirleyici olmaktadırlar. Ekonometrik analizden elde edilen sonuçlar, Türkiye'deki sosyal sermaye yapısının ve makroekonomik durumun finansal kalkınmayı desteklemek için yetersiz olduğunu göstermektedir. İyi bir sosyal sermaye altyapısı ve sağlam makroekonomik koşullar ile kurulamayan finansal gelişme, literatürün çoğunun beklentilerinin aksine gelir dağılımını bozmaktadır. AnahtarKelimeler: FinansalGelişme, GelirEşitsizliği, Yoksulluk
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the impact of financial development on income inequality by using data from 26 subregions of Turkey. The financial development indicator is the ratio of cash credits to GDP. Income inequality indicators are the S80/S20 ratio, Gini coefficient, and poverty level. The impact of financial development indicator on income inequality indicators is analyzed over the time period 2014-2017 by using pooled OLS estimation method. To test the robustness of the main empirical results, control variables are used. The control variables comprise of education level, inflation rate, unemployment rate, and population growth. Education level is accepted as a social capital indicator. The inflation rate and unemployment rate are macroeconomic indicators. According to the empirical results, financial development does not improve income inequality, contrary deteriorates it. However, control variables that are included in the model determine the impact of financial development. The results from the econometric analysis indicate that the structure of social capital and macroeconomic condition of Turkey are insufficient to support the financial development. Financial development, which cannot be established with a good social capital infrastructure and sound macroeconomic conditions distorts income distribution on the contrary to expectations of most of the literature.