Judo antrenörlerinin öz yeterlilik algıları ve rekreasyon katılımını etkileyen faktörler
Self-efficacy perceptions of judo trainers and the factors influencing their participations in recreational activities
- Tez No: 665722
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TOKSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, judo, antrenör, sporcu, öz yeterlilik, Recreation, judo, trainer, athlete, Self-efficacy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'deki aktif judo antrenörlerinin genel öz yeterlilik algıları ve rekreasyon faaliyetlerine katılımlarını etkileyen unsurlar incelendi. Bu amaç doğrultusunda, Türkiye Judo federasyonunun düzenlediği yıldızlar ve minikler Türkiye şampiyonası kategorisinde aktif görevde alan 138 antrenöre uygulanan anketlerden geri dönüş alınan 129 anket çalışmada kullanılarak, Gözüm ve Aksayan (1999) tarafından geliştirilen“Öz-Yeterlik Ölçeği”kullanılarak antrenörlerdeki öz yeterlilik algıları, ekreasyon faaliyetlerine katılımları değerlendirilmiştir. Rekreasyon Faaliyetlerine Katılımı Etkileyen Faktörler ise Tütüncü ve ark (2011) tarafından geliştirilen ölçeği ile belirlenmiştir. Elde edilen veriler Kruskal -Wallis, t-testi, MannWhitney U ve One-Way ANOVA testleri kullanılarak bu iki değişken arasındaki fark ortaya konmuştur. Çalışmanın sonucunda, söz konusu rekreasyon aktiviteleri ile ilgili olarak değerlendirmeye tabi tutulan antrenörlerin öz yeterlilik algıları açısından yeterli oldukları, ancak rekreasyon algıları açısından yaş, eğitim durumu, cinsiyet ve medeni durumları bakımından gruplandıklarında anlamlı farklılıklar gösterdikleri tespit edildi (p˂0.05). Çalışma sonunda, Rekreasyon aktiviteleri bireylerin yaşam kalitelerini arttırarak onlara fiziksel, sosyal ve psikolojik yararlar da sağladığı alanda yapılan bilimsel araştırmalarla da desteklenerek judo antrenörlerinin rekreasyon faaliyetlerine katılımlarının daha üst düzeye çıkartılabilmesi amacıyla bazı önerilerde de bulunuldu.
Özet (Çeviri)
In this research, general self-efficacy perceptions and the factors influencing their participation in recreational activities of active judo trainers in Turkey were examined. In accordance with this purpose, by gathering 129 questionnaires out of 138 trainers who actively take part in the category of little athletes Turkey Judo Championship organised by Turkey Judo Federation; self-efficacy perceptions of trainers and their participation in recreational activities were evaluated with“SelfEfficacy Inventory”developed by Gözüm and Aksayan (1999). The factors influencing the participation in recreational activities were determined with the inventory developed by Tütüncü et. al (2011). Tha data were analysed by usig Kruskal Wallis, t-test, Mann Whitney and One-Way ANOVA to reveal the difference between the variables. As a result of the research, trainers were determined to be efficient with regard to self-efficacy perceptions for recreational activities; however they were determined to show significant differences with regard to age, educational status, gender and marital status variables in recreational perceptions (p˂0.05). At the end of the research, the idea that recreation activities help people increase their life standards and enable them physical, social and psychological benefits was supported with the literature and some recommendations were given to judo trainers to level up their participations in recreational activities.