Dünyada ve ülkemizde yüksek yapıların strüktürel karşılaştırılması
Structural comprasion of tall buildings in the world and in Turkey
  1. Tez No: 609549
  2. Yazar: ŞEHMUS CİNDİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Yapı, Strüktür, High Building, Structural
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez 18. Yüzyıldan 2020 ye kadar geçen dönemde yani, apartmandan gökdelene dünyada ve ülkemizde yapı sektöründe“yüksek yapılar”diye tanımlanan yapı grubunun gelişim sürecinde kazandığı teknolojik ve strüktürel aşamalarının dünya ve ülkemiz açısınndan karşılatırılması hedeflenmiştir.Günümüzün bir gerçeği olan , teknolojik gelişmeler , yüksek yapım teknikleri , nüfus yoğunluğunun artmasıyla oluşan arsa eksikliği , barınma ihtiyacının artması ve holding gibi büyük şirketlerin prestij kaygısı ile yüksek yapıların yapımı giderek artmakdatır. Bu tez çalışmasında litaratür taraması yapılıp dünyada ve ülkemizde yapılmış ve yapılmakta olan yüksek yapıların strüktürel açıdan irdelenmesi çalışılmıştır. Tez üç temel bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm konunun seçilmesi ve araştırma yönteminin belirlenmesini içermektedir. Bu çalışmada yapılan literatür taramasıyla dünyada ve ülkemizde yapılmış ve yapılmakta olan yüksek yapılar örnekleme yöntemi ile ele alınmıştır. Birinci bölümde giriş , tez seçimi ve konusu , araştırma yöntemi hakkında bilgi verilecektir. İkinci bölümde yöntem tanımı ve verilerin değerlendirilmesi aşamasında veri seçilmesi ve seçilen değerlerin kullanılması her birinin analizinin yapılması. Dönemlerine ve kullandıkları malzeme ve teknolojilerinin özelliklerine göre listelenecektir. Üçüncü bölüm, seçilen yötem ve kullanılan kaynakların işlenerek verilen esaslar çerçevesinde sonuca taşınmasının sağlanmasıdır.Bu tez çalışmasının sonucu yüksek yapıların strüktürel açıdan daha iyi anlaşılması günümüz teknolojisi ve tekniklerine uygun bir şekilde yüksek yapıların yapımı , her ülkenin teknoloiler konusunda ülkelerinin dikkate alan plan ve yönetmelikler düzenleyerek doğru ve ülke olanaklarını dikkate alan çözümler üretmek zorunluğuğu dikkate alınarak özenme yerine doğruyu yapmaya dönük yaklaşımlar sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, structural comparison of tall buildings in the world and in our country has been made. Structural analysis of high-rise buildings, which is a fact of today, has been carried out. Results and recommendations were made according to these analyzes. Today's reality, technological developments, high construction techniques, the lack of land created by the increase in population density, the need for housing and the development of high-rise buildings due to the prestige of large companies such as holding is increasing. In this thesis, it is tried to examine the high structures which are made and made in the world and in our country in terms of structure. In this study, the high buildings constructed in the world and in our country with the literature review are evaluated by sampling method. In the first part, introduction, thesis selection and subject, research method will be given. In the second part, the importance of the high structure in the world and in our country and the high structure will be given information. In the third chapter in the world and Turkey's structural fiction of high structures will be examined by the examples given and knowledge about the similarity and differences. In the last section, results and evaluation will be made in the light of the findings obtained as a result of research and analysis. As a result of this thesis, better understanding of tall buildings in terms of structure, constructing tall buildings in accordance with today's technology and techniques, approaches for making corrections by taking into consideration the necessity of producing correct and correct solutions by considering the plans and regulations of each country taking into account the technologies of each country. It must be provided.