Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun bağımsız denetimdeki etkinliğinin değerlendirilmesi: TRC 1 bölgesi uygulaması
Evaluation of the effectiveness of the public oversight accounting and auditing standards authority in independent auditing: TRC 1 region application
  1. Tez No: 609697
  2. Yazar: BURCU DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMA ERCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Denetçi Şeffaflığı, Denetimin Bağımsızlığı, Denetimin Kalitesi, Kamu Gözetim Kurumu, Independent Audit, Auditor Transparency, Auditor Independence, Quality of Audit, Public Oversight Authority
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
2000'li yılların başında dünya çapındaki bazı önemli şirketlerin muhasebe skandalları, denetime olan bakış açısını değiştirmiştir. Yaşanan skandallar sonucunda denetimin gözetimi fikri önemli bir hale gelmiştir. Muhasebe denetimi ile ilgili yaşanan bu skandallar beraberinde denetime olan güveni sarsmıştır. Bu güveni yeniden sağlayabilmek amacıyla başta Amerika olmak üzere birçok ülkede yasal düzenlemelere gidilmiştir. Türkiye'de ise 26.09.2011 tarihinde kararlaştırılan ve 02.11.2011 tarihli, 28103 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, 660 sayılı Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu oluşturulmuştur. KGK ile; kamu gözetimi, muhasebe standartları, denetim standartları, denetim kuruluşlarının görev ve yetkileri yasa ile tek çatı altında toplamıştır. Çalışmanın amacı, bağımsız denetçilik belgesi alan Yeminli Mali Müşavirlerin (YMM) ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin (SMMM) KGK'nin görev ve yetkilerinin kapsamı ile bağımsız denetimde denetçi şeffaflığı, denetçi bağımsızlığı ve denetimin kalitesini etkileyen faktörlere ilişkin düşüncelerini araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
At the beginning of 2000s, when we look back in recent history, accounting scandals of some important companies around the world have changed the perspective of auditing. As a result of the scandals, the idea of auditing supervision has become important. These scandals related to the accounting audit together the trust in the audit. In order to reassure this trust, legal regulations were made in many countries, mainly in the United States. In Turkey; Public Oversight, Accounting and Auditing Standards Authority (POA) was established with the Decree Law No. 660 on the Organization and Duties of Public Oversight, Accounting and Auditing Standards Authority, published in the Official Paper dated 02.11.2011 and numbered 28103. public oversight for inspection. With the establishment of KGK, public oversight, accounting standards, auditing standards, the duties and authorities of the auditing institutions have been taken under the single roof and have been transformed into the only authorized institution. The purpose of the study, the views and opinions of the Independent Accountant and Financial Advisor (CPA) and Certified Public Accountants (CA), who have obtained the independent auditor's certificate of their work on independent auditor who the role and functioning of the UPS in its operations, is to investigate the auditing transparency of auditors, auditor independence and the factors affecting the quality of audit.