Marjinal dişeti çekilmelerinde tedavi planlaması ve tedavi sonuçlarıyla olan ilişkisinin bir rehber model aracılığı ile değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between treatment planning and treatment results in marginal gingival recessions with a guide model
  1. Tez No: 610050
  2. Yazar: ÜMİT BURAK KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF ÜNSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dişeti Çekilmesi Testi, İstatistiksel Prognoz Tahmini, Karar ağaçları, Gingival Recession Test, Statistical Prognosis Estimation, Random Forest
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, klinisyenler için dişeti çekilmelerinin prognozunu tahmin edebilecek bir bilgisayar tabanlı model geliştirmektir. Bu modelde veri madenciliği kullanılarak, her yeni veri girişinde yazılımın sürekli kendini yenilemesi sağlanarak, hem hekimlere hem de hastalarına cerrahi öncesinde, optimal bir tedavi planı çıkarılmasında yardımcı olacak bir model oluşturulması amaçlanmaktadır. Katılımcılar sistemik olarak sağlıklı 71 bireyden (19 erkek,52 kadın) oluşmaktadır. Çekilmeye konu olan diş bölgeleri, bilgisayar yazılımı için tek diş olarak hesaplanmış ve 132 dişeti çekilmesi olan diş bölgesi, veri setine dahil edilmiştir. Ameliyat edilecek olan hastalarda, alt ve üst çene, sağ ve sol 1,2,3,4 ve 5 numaralı dişler çalışmamıza dahil edilmiştir. Bu dişlerden klinik olarak elde edilen 10 değişken tarafımızdan yapılan ve istatistiksel hesaplama (Karar Ağaçları) yapan yazılım programına veri seti olarak girilmiştir. Bununla birlikte dişeti çekilmesinin cerrahi tedavisi için 4 farklı ameliyat tipi belirlenmiştir. Bunlar; KRF,KRF+PRF,KRF+BDG ve DUG ameliyatlarıdır. Bu ameliyatların 6. Ay sonuçlarına göre bir veri bankası oluşturulmuş ve bu veri bankasındaki bilgilerle yazılımın bir prognoz tahmini yapması sağlanmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre; çalışmaya katılan 71 hasta ve 132 dişeti çekilmesi bölgesi, istatistiksel hesaplama yapan yazılımın çalışması ve doğru tahmin yapması için çalıştırıldı. Yazılımın eldeki bu verilerle prognoz tahminini ortalama %86 oranında doğru tahmin edebildiği sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to develop a computer-based model that can predict prognosis of gingival recession for clinicians. It is aimed at establishing a model helping both the clinicians and patents for developing an optimal treatment plan through using data mining and making the program to update itself upon every data entry. The participants consist of 71 systemically healthy individuals (19 male, 52 female). The tooth regions subject to recession were calculated as single tooth for computer software and the tooth region with 132 gingival recession was included in the data set. Mandibula and maxilla, right and left teeth 1,2,3,4,5 of the patients that will be operated are included this study. The 10 variables obtained from these teeth are entered as data set into the software doing statistical accounts. Moreover, four different types of surgical operations are determined for the surgical treatment of gingival recesion. These are CAF, CAF+PRF,CAF+ CTG and FGG . A databank is developed according to the 6-month postoperative results, and the software is urged to make predictions for prognosis. According to the results of the study; The study included 71 patients and 132 gingival recession sites that were evaluated for statistical calculation and for accurate predictions. It is concluded that the software comes up with prognosis predictions with % 86 accuracy rate.