Ortopedik geriatrik hastalarda genel ve spinal anestezi sonrasındaki kognitif fonksiyonların karşılaştırılması ve peroperatif serebral oksimetre ile ilişkisi
Comparison of cognitive functions after general and spinal anesthesia in orthopedic geriatric patients and its relationship with peroperative cerebral oximeter
- Tez No: 610233
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAYE AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Yakın-kızıl ötesi spektroskopi, geriatrik hasta, kognitif disfonksiyon, genel anestezi, spinal anestezi, Near-infrared spectroscopy, geriatric patient, cognitive dysfunction, general anesthesia, spinal anesthesia
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmada; ortopedik cerrahideki geriatrik olgularda anestezi yönteminin peroperatif dönemde ölçülen serebral oksimetre değerleri ve kognitif fonksiyonlara etkisi ile serebral oksimetre değerleri ve kognitif fonksiyonlar arasındaki ilişki araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Prospektif, randomize olarak tasarlanan ve yerel etik kurul onayı alındıktan sonra Ortopedi Kliniği tarafından PFN-A operasyonu yapılacak, 65 yaş ve üzeri, ASA I-II grubu, toplam 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışma için onamları alınan olgular; Grup 1 genel anestezi yapılacak olgular, grup 2 spinal anestezi uygulanacak olgular olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Tüm olgulara anestezi öncesi standart ASA monitörizasyonuna ek olarak serebral oksimetri (yakın-kızıl ötesi spektroskopi ile sağ-sol serebral oksijen satürasyonu) monitörizasyonu yapıldı. Hastaların demografik verileri ve operasyon pozisyonu kaydedildikten sonra tüm hemodinamik veriler ve sağ/sol serebral oksijen satürasyon değerleri indüksiyon öncesi(T1), indüksiyon/spinal anestezi sonrası(T2), cerrahi insizyon(T3),cerrahi insizyondan 15 dk sonra (T4), cerrahi insizyondan 30 dk sonra (T5),cerrahi insizyondan 45 dk sonra(T6), cerrahi insizyondan 60 dk sonra (T7), ameliyat odasından çıkarken(T8), derlenme odasında 45 dk sonra (T9) postoperatif 48.saatte(T10), ile preoperatif ve postoperatif 48. saat kognitif fonksiyonlar Mini Mental Test ile değerlendirildi ve hemoglobin değerleri kayıt altına alındı. Bulgular: İki grup karşılaştırıldığında demografik veriler, anestezi ve cerrahi süresi ile hemoglobin değerleri açısından 2 grup arasında istatistiksel anlamlı fark yoktu. Grup I ve Grup II'de preoperatif ve postoperatif 48. saatte yapılan Minimental test değerlerinde düşme olduğu görülmesine rağmen gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Peroperatif dönemdeki ScO2_R-L değerleri grup 1 ve grup 2 arasında karşılaştırıldığında ScO2 değerlerinde düşme olmasına rağmen gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Peroperatif ScO2_R-L değerleri ile MMT arasındaki ilişki incelendiğinde ise aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir ilşki bulunamadı (p>0,05). Sonuç: Geriatrik yaş grubu olan 65 yaş ve üzerindeki, preoperatif dönemde komorbiditeleri olmayan, operasyon sırasında hemodinamik verileri stabil tutulan, kanama miktarının düşük olduğu cerrahi girişimlerde olgulara uygulanan anestezi türünün serebral oksimetri değerlerinin peroperatif seyrine etkilerken postoperatif kognitif fonksiyonlar üzerine etkisi olmadığı görülmektedir. Çalışmamızda serebral oksimetri değerleri ile kognitif fonksiyonlar arasında ilişki saptanamamış olmasına ragmen bu konu ile ilgili daha geniş ve hassas çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study; The effect of anesthesia method on cerebral oximetry and cognitive functions measured in geriatric patients in orthopedic surgery and the relationship between cerebral oximetry and cognitive functions were investigated. Materials and Methods: A total of 40 ASA I-II patients aged 65 years and over who underwent PFN-A surgery by the Orthopedic Clinic after obtaining a prospective, randomized design and approval from the local ethics committee were included in the study. Cases whose consent was obtained for the study; Group 1 was divided into two groups as general anesthesia and group 2 as spinal anesthesia. All patients underwent cerebral oximetry (right-left cerebral oxygen saturation by near-infrared spectroscopy) in addition to standard ASA monitoring before anesthesia. After demographic data and operation position of the patients were recorded, all hemodynamic data and right / left cerebral oxygen saturation values before induction (T1), after induction / spinal anesthesia (T2), surgical incision (T3), 15 minutes after surgical incision (T4), surgery 30 minutes after the incision (T5), 45 minutes after the surgical incision (T6), 60 minutes after the surgical incision (T7), leaving the operating room (T8), 45 minutes after the recovery room (T9) postoperative 48th hour (T10) and preoperative and postoperative 48th hour cognitive functions were evaluated by Mini Mental Test and hemoglobin values were recorded. Results: When the two groups were compared, there was no statistically significant difference between the two groups in terms of demographic data, anesthesia and surgery time and hemoglobin values. Although there was a decrease in preoperative and postoperative 48th hour Minimental test values in Group I and Group II, there was no statistically significant difference between the groups (p> 0.05). When the ScO2_R-L values were compared between the groups 1 and 2, there was no statistically significant difference between the groups despite the decrease in ScO2 values (p> 0.05). There was no statistically significant relationship between the peroperative ScO2-_R-L values and MMT (p> 0.05). Conclusion: It is seen that the anesthesia type applied to the patients in the geriatric age group of 65 years and over, who have no comorbidities in the preoperative period, whose hemodynamic data are kept stable during the operation and that the amount of bleeding is low, has no effect on the postoperative cognitive functions while affecting the cerebral oximetry values. Although there was no relationship between cerebral oximetry and cognitive functions in our study, larger and more sensitive studies should be performed on this subject.