Türkiye'de kişisel gelişim alanının tarihçesi: Hedef belirleme, motivasyon ve başarı odaklı kitaplar üzerinden bir analiz
History of personal development areas in Turkey: Target determining through motivation and success-oriented analysis books
- Tez No: 610366
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN KÜRŞAT ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kişisel gelişim, hedef belirleme, motivasyon, başarı, kişisel gelişim kitapları, kişisel gelişim uzmanları, personal development, goal setting, motivation, success, personal development books, personal development experts
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Dünyanın var olduğu günden bu yana, yeni söylem ve eylemlerin daima bir bunalım sonucunda kendisini gösterdiği söylenebilir. İnsanlığın kişisel kurtuluş savaşı olarak görülen kişisel gelişimin, temellerinin de yine dünya genelinde büyük bir etkiye sahip 1929'daki Büyük Bunalım'a dayandığı kabul edilmektedir. Türkiye'ye, 1968 yılında Nüvit Osmay'ın 'İnsan Mühendisliği' kitabı ile giriş yaptığı kabul görmüş kişisel gelişim alanının, asıl temellerinin ise ülke için ciddi bir bunalım olan, 1980 askeri darbesinden sonra atıldığı söylenebilir. 1980-2000 yılları arası ikinci kuşak yazarlar olarak adlandırılan isimler, kişisel gelişim olgusunun insanlar tarafından benimsenmesini sağlamış, 2000-2015 yılları arası üçüncü kuşak yazarlarla kişisel gelişim zirve noktasına ulaşmıştır denebilir. İnsanlar, 2001 ekonomik krizi sonrası oluşan olumsuzlukları, kişisel kurtuluş savaşı ile sonlandırmaya çalışmışlardır. İnsanların bu mücadelesi, kişisel gelişim alanının, Türkiye serüveninin, özellikle hedef belirleme, motivasyon ve başarı odaklı eğitim, seminer ve kitapların etrafında şekillenmesini sağladığı söylenebilir. Kişisel gelişim alanının hedeflediği faydaların yanında, pek çok sorunu da beraberinde getirdiği ifade edilebilir. Kişisel gelişim alanında çalışma yapmak için herhangi bir mezuniyet şartının aranmaması, alana yönelik çalışma yapanların sayısını arttırmıştır. Zaman içinde eğitim veren ve kitap yazan insanların fazlalığı ile eğitimlere talebin yoğunluğu birleşmiştir. Bu durumun, alanın gelişimden çok rantın düşünüldüğü bir sektöre dönüşmesine neden olduğu söylenebilir. Sonuç olarak verilen eğitimlerin kalitesinin düştüğü ve kitapçılardaki rafların taklit eserlerle dolduğu görülmüştür. Bu çalışmada Türkiye'de hedef belirleme, motivasyon ve başarı odaklı çok satan kitaplar içerik bakımından incelenerek kişisel gelişimin tarihçesi eleştirel bir bakış açısıyla ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
New discourses and actions have always manifested themselves as a result of a crisis since the day the world existed.The foundations of personal development, seen as a battle for the personal liberation of mankind, are also based on the Great Depression of 1929, which has great influence all over the world. It can be said that the main foundations of the accepted field of personal development, which Nuvit Osmay introduced to Turkey in 1968 with his book 'Human Engineering', were laid after the 1980 military coup, which was a serious crisis for the country. The names called as second generation writers between 1980 and 2000 have enabled the adoption of the phenomenon of personal development by people, and personal development has reached its peak with third generation writers between 2000 and 2015. People have tried to end the negativity after the 2001 economic crisis with a personal war of independence. It can be said that this struggle of the people enables the adventure of personal development in Turkey to be shaped around training, seminars and books, especially with a focus on goal setting, motivation and success. It can be stated that the field of personal development brings many problems as well as the benefits it aims at. The lack of a graduation requirement to study in the field of personal development has increased the number of those who study in the field. Over time, the excess of people who give education and write books combined with the intensity of the demand for education. This can be said to have caused the area to evolve into an industry where annuity is considered rather than development. As a result, the quality of the trainings given was reduced and the shelves in bookstores were filled with imitation works. In this study, bestselling books focused on goal setting, motivation and success in Turkey were examined in terms of content and the history of personal development was tried to be put forward from a critical point of view.