Güvenilirlik ve geçerlilik analizi: Teori ve uygulama
Reliability and validity: Theory and application
- Tez No: 610662
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, İstatistik, Econometrics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Güvenilirlik, Geçerlilik, Malatya Organize Sanayi, Reliability, Validity, Malatya Organized Industry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada, güvenilirlik ve geçerlilik analizinin araştırmalardaki öneminin açıklanması amaçlanmıştır. İlk olarak araştırmanın güvenilirliği, Test-Tekrar Test, Spearman Brown ve Cronbach's Alpha testleri ile incelenmiştir. En çok kabul gören ve kullanımı en yaygın test, Cronbach's Alpha olduğu için güvenilirlik derecesi bu alfa değerinin aralıklarına göre belirtilmiştir. Daha sonra incelenen teste ait sonucun, hangi aralığa denk geldiği tespit edilerek güvenilirlik yorumu yapılmıştır. Son olarak; güvenilirlik düzeyi yüksek çıkan bir araştırmada, geçerlilik aşamasına geçilerek açıklayıcı faktör analizi yardımıyla KMO (Kaiser Meyer Olkin) ve Bartlett's testleri ile incelemeler yapılmıştır. Uygulamada, Malatya Organize Sanayi Bölgesi' ndeki KOBİ' lerde yönetsel ve örgütsel sorunların bilimsel bir araştırma ile ortaya konulması için anket çalışması yapılmıştır. Yapılan bu çalışma sonucunda, bu verilerin güvenilirlik düzeylerinin iyi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Daha sonra yapılan geçerlilik analizlerinde ise, verilerin geçerli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to explain the importance of reliability and validity analysis in researches. First, the reliability of the study was tested with Test-Retest, Spearman Brown and Cronbach's Alpha tests. Since Cronbach's Alpha is the most widely accepted and widely used test, the degree of reliability is indicated according to the ranges of this alpha value. Then the reliability of the test was determined by determining the range of the test results. Finally, the validity stage of the study, which was found to be highly reliable, was conducted with KMO (Kaiser Meyer Olkin) and Bartlett's tests with the help of explanatory factor analysis. In practice, a survey was conducted to reveal the managerial and organizational problems in SMEs in Malatya Organized Industrial Zone with a scientific research. As a result of this study, it was concluded that the reliability levels of these data were good. In the subsequent validity analyzes, it was concluded that the data were valid.