Büyükazı-kesici hipomineralizasyonu: Farklı remineralizasyon ajanları ile tedavi yaklaşımlarının değerlendirilmesi
Molar-incisor hypomineralization: Assessment of treatment approaches with different remineralizing agents
- Tez No: 611496
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL KARGÜL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: CPP-ACP, CPP-ACFP, Lazer Floresans (LF), Büyükazı-Kesici Hipomineralizasyonu (BAKH), Remineralizasyon, CPP-ACP, CPP- ACFP, Laser Fluorosence (LF), Molar-Incisor Hypomineralization (MIH), Remineralization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 296
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, Büyükazı-Kesici Hipomineralizasyonu (BAKH) tanısı konulan çocukların, kesici dişlerindeki lezyonlarda farklı remineralizasyon ajanlarının etkilerinin Lazer Floresans (LF) yöntemi ile değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: 8-12 yaşında sistemik olarak sağlıklı 53 çocuğun, BAKH'den etkilenen kesici dişlerinde görülen beyaz/krem rengi ve sarı/kahverengi lezyonların remineralizasyonu amacıyla R.O.C.S.® Medikal Mineral Jel ve GC MI Paste PlusTM; Kontrol grubu olarak 1450 ppm florid (F) içeren diş macunu (Colgate) kullanılmıştır. Her çocuktan, günde 2 kez remineralizasyon ajanını kullanmaları istenmiştir. Başlangıç, 1. ay ve 3. aylarda dişlerin LF (DIAGNOdentTM Pen) ölçümleri yapılmıştır. Elde Edilen veriler SPSS v. 22 programı ile p20 olan dişlerde en fazla R.O.C.S. ® Medikal Mineral Jel'de görülmüştür. Gruplara ait başlangıç - 3. ay arasındaki ölçüm farkının (≤20) yüzde değişim ortalamalarının, her üç gruptaki karşılaştırmaları açısından, çoklu karşılaştırma amacıyla uygulanan analizde, istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. (p>0,05) Sonuçlar: Bu çalışmada, BAKH gözlenen çocukların, kesici dişlerindeki hipomineralize lezyonların remineralizasyonunda farklı ajanların etkili olduğu ve bu etkinin değerlendirilmesinde LF'nin uygun bir yöntem olduğu, görülmüştür. Daha uzun gözlem süresi ve daha fazla örneklem sayısına sahip çalışmalarla bu ajanların uzun dönem etkilerinin araştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to assessment the remineralization effect of different remineralizing agents of anterior teeth affected by Molar-Incisor Hypomineralization (MIH) by means of laser fluorescence (LF). Materials and Methods: In this study, 53 healthy 8-12-years-old children were selected according to different clinically diagnosed levels of MIH as white/creamy and yellow/brown lesions. R.O.C.S.® Medical Mineral Gel and GC MI Paste PlusTM were used for remineralization and 1450 ppm Floride (F) toothpaste (Colgate) used for control. Each child used remineralizing agents twice daily. Clinical assessments were made at baseline and after 1 and 3 months by using LF (DIAGNOdentTM Pen). The obtained data were analyzed with statistical package (SPSS version 22). The results were evaluated at p20 values from baseline to third month for the teeth. There was no statistically significant differences between the R.O.C.S.® Medical Mineral Gel, MI Paste PlusTM and control in mean percentage change of measurement differences in multiple comparison analysis from baseline to 3rd month. (≤20) (p>0,05) Conclusions: In this study, it was shown that different agents could be used in the remineralization of hypomineralized lesions in the anterior teeth of children with MIH and LF is an effective method in the evaluation of this effect. Future studies are recommended the long-term effect of these remineralizing agents with longer observation and a larger sample size.