Akut miyokard infarktüsü geçirmiş hastalarda yaş faktörünün yaşam kalitesi üzerine etkisi
The influence of age factor on quality of life in patients who have acute myocardial infarction
- Tez No: 612197
- Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kardiyoloji, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Cardiology, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Yaş, Age
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Cilacı T. (2011) Akut Miyokard İnfarktüsü Geçirmiş Hastalarda Yaş Faktörünün Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kardiyoloji ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.AMAÇ: Literatür incelendiğinde Miyokard İnfarktüsü (Mİ) sonrası yaşam kalitesini araştıran pek çok çalışma bulunmasına rağmen yaşın etkisini araştıran çalışmaların sınırlı sayıda olduğu görülmüştür. Bizim amacımız Akut Miyokard İnfarktüsü (AMİ) geçiren hastalarda yaşın yaşam kalitesi üzerindeki etkisini araştırmaktır.GEREÇ VE YÖNTEM: AMİ tanısıyla yatırılan 90 hasta alındı. Hastalar yatış tarihlerinden sonraki ilk 1 hafta içinde Kısa Form-36 Sağlık Denetimi'ni (KF-36) ve MacNew Kalp Hastalığı Sağlıkla İlgili Yaşam Kalitesi Anketi (MacNew)'ni doldurdular. 1 ay sonra anketler tekrarlandı.BULGULAR: İlk ve 1. ay sonu MacNew toplam skorda 2. grup 1. gruba göre (p=0,05; p<0,05); emosyonel bölümde hem 2. grup hem 3. grup 1. gruba göre anlamlı derecede (p<0,05; p<0,05 ve p<0,05; p<0,05) yüksekti. İlk ölçümde KF-36 mental sağlık bölümünde hem 2. grup hem 3. grup 1. gruba göre anlamlı derecede (p<0,05; p<0,05) yüksekti. 1. ay sonu ölçümde mental sağlık ve ağrı bölümünde hem 2. grup hem 3. grup 1. gruba göre anlamlı derecede (p<0,05; p<0,05 ve p<0,05; p<0,05) yüksekti. MacNew'da tüm bölümlerde; KF-36'da genel sağlık, fiziksel fonksiyon, emosyonel rol, ağrı ve mental sağlık bölümlerinde her üç yaş grubunda ve toplamda ilk ölçümden 1.aya anlamlı artış (hepsi için p<0,05) saptandı. KF-36 fiziksel rol ve vitalite bölümlerinde 3.grup ve toplamda, sosyal fonksiyon bölümünde sadece toplamda anlamlı artış (hepsi için p<0,05) bulundu.SONUÇ: AMİ'lü hastalarda ilk ölçümlerde ve 1. ay sonu ölçümlerde yaşlı hastaların yaşam kalitesi gençlere göre anlamlı derecede daha yüksektir. İlk ölçümden 1. aya yaşam kalitesinde anlamlı derecede artış vardır ancak yaş faktörü 1. ay ve ilk ölçüm farklarında anlamlı farka sebep olmamıştır.
Özet (Çeviri)
Cilacı T. (2011) The Influence of Age Factor on Quality of Life in patients who have Acute Myocardial Infarction. Istanbul University Institute of Health Science, Department of Cardiology. Master Thesis. İstanbul.OBJECTIVE: In the literature, there are many studies investigating quality of life after Acute Myocardial Infarction (AMI) but studies about the impact of age is less. Our goal is to investigate the effect of age on quality of life after AMI.METHOD: We evaluate 90 AMI patients. The patients filled the Short Form-36 Health Survey (SF-36) and the MacNew Heart Disease Health-related Quality of Life Instrument (MacNew) in 1 week after MI. The surveys were repeated after 1 month.RESULTS: In the first and 1.month?s MacNew global score, 2.groupe was significantly higher (p=0.05; p<0.05) than the first. In the emotional part, both 2. and 3.groupe was significantly higher (p<0.05 for all) than the first. In the first SF-36 mental health score both 2. and 3.groupe was significantly higher (p<0.05; p<0.05) than the first. In the 1.month?s mental health and pain scores, both 2. and 3.groupe was significantly higher (p<0.05 for all) than the first. All scores in MacNew; general health, physical function, role emotional, pain and mental health in SF-36 increased (p<0.05 for all) from the first evaluation to the 1.month?s in all age groupes and total patients. Role physical and vitality scores increased at the third groupe and total patients; social function (p<0.05 for all) in total patients.CONCLUSION: Older AMI patients had higher quality of life than youngers in the first and 1.month measurement. There is significant increase from the first measurement to the 1.month?s but age didn?t cause any difference on 1.month and first measurement differences.